Urnebesno pismo putnika aviokompaniji: Smilujte se na mene
Ilustracija

Urnebesno pismo putnika aviokompaniji: Smilujte se na mene

Aleks Hamberger rezervisao je avionsku kartu kako bi otputovao u Kanzas Siti i vidio svoju devetomjesečnu nećakinju, ali se razbolio i otkazao put. Pošto mu je aviokompanija naplatila čak 200 dolara za promjenu termina, on joj je poslao pismo, koje je “zapalilo” internet.

Ovaj čovjek iz Bafala u državi Njujork obratio se American Airlines-u riječima: 

“Dragi, najljubazniji i najdobronamjerniji službeniče korisničke usluge American Airlines, 

Pišem ti u nadi da ćeš se smilovati na mene i pružiti malo saosjećanja ovom putniku, koji se teško razbolio i morao da odloži posjetu voljenoj nećakinji. 

Zamislite to: 29. februara 2016. bio je ponedjeljak uveče i ja sam se tako radovao predstojećoj posjeti mojoj sestri, zetu i nećakinji, koja je tog četvrtka trebalo da slavi šest mjeseci. 

Te večeri osjetio sam blagi pritisak u sinusima – ništa strašno, ali dovoljno da se ne osjećam kako treba. Kad sam se probudio narednog dana, u utorak 1. marta, osjećao sam se u redu, ali su stvari ubrzo krenule nizbrdo. Bilo mi je hladno, a ja sam mislio: ‘ništa strašno’. 

Do srijede 2. marta stvari su eskalirale. Moji simptomi prehlade su postali intenzivni. Konsultovao sam se sa virtuelnim ljekarom putem interneta (vrlo fensi!) i ona mi je preporučila da odmah krenem kod stvarnog doktora. 

‘O, ne!’, pomislio sam. ‘Ovo nije dobar znak’. 

Iste večeri sam posjetio ljekara i on je bio dovoljno zabrinut, da mi predloži da odložim put za Kanzas Siti, koji sam rezervisao za naredni dan. ‘ZAŠTOOOOOOOO’, pitao sam se tiho u sebi. 

Djelovalo je kao obična prehlada, ali je on ipak zaključio da nije razumno kretati na putovanje. Pošto oduvijek poštujem pravila, ispoštovao sam njegov savjet. 

O Bože, kako mi je drago što jesam! Na ljekarskom nalazu stajalo je da imam infektivnu bolest, ali se samo dva dana kasnije, 4. marta, ispostavilo da to nije ni prehlada ni grip: bila je to bakterijska infekcija Haemophilus Influenzae. 

DA, to je ista infekcija koja izaziva bolesti poput epiglotitisa (fatalna bolest disajnih organa), zapaljenje pluća i meningitis, naročito kod djece mlađe od pet godina. Sjećate se da sam pomenuo da sam planirao da idem kod moje šestomjesečne nećakinje? Hvala nebesima da nisam! 

Poslije duge dvije nedjelje i formalnog odsustva s posla zbog bolesti, nisam patio od onih najgorih komplikacija (iako sam imao infekciju sinusa, uva (uključujući i pucanje bubne opne), konjuktivitisa, zapaljenja grla, osipa na cijelom tijelu, između ostalih). 

Ali što je najvažnije, otkazivanje mog putovanja do nećakinje najbolje je što je moglo da mi se desi. Da sam je posjetio i da se zarazila, mogao sam je doslovno ubiti. 

Uz sve to, nadam se da možete, ili da bar imate volju, da se smilujete na mene i moju tužnu priču (tako jadnu, kakva jeste) i zaboravite na taksu od 200 dolara, koju obično naplaćujete za pomjeranje rezervacije. 

Znam, znam, kupio sam kartu i rizikovao da se možda suočim s ovom taksom, ako otkažem putovanje, ali se nadam da ćete uvidjeti da sam put otkazao zbog bitnih razloga i da sam osim bola i patnje koje sam pretrpio zbog bolesti, bio uznemiren zato što nisam vidio članove porodice koje nisam posjetio od novembra! Nećakinji je potreban njen ujak! 

Ne znam da li će to biti problem ili ne, ali nedavno sam ponovo rezervisao put i već sam platio taksu od 200 dolara. Sada uviđam da postoji bar 356 razloga zbog kojih mi nećete refundirati troškove, ali mislim da vrijedi pokušati! Ako je moguće da na neki način nadoknadim ovih 200 dolara, biću vam vječno zahvalan. 

Znam da morate da se nosite sa dosadnim i zahtjevnim putnicima non stop i ja vas uvjeravam da nisam jedan od takvih. Ako ne mogu dobiti svoju refundaciju, imaću razumijevanja. Hvala vam što sve činite da ostvarite snove putnika kakav sam i ja. U slučaju da je ovo pismo predugo, ili nejasno, dodao sam i foto priču u attachment-u. 

Hvala još jednom na razumijevanju. Radujem se vašem odgovoru i svom sljedećem letu! 

Sa zahvalnošću, 

Aleks Hamberger 

Česti putnik 

Brat 

Ujak 

Bivši bolesnik 

Trenutno zdrava osoba 

Zahvalni putnik” 

Njegova duhovitost je dala rezultate i aviokompanija mu je dala nadoknadu za taksu.

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.