Podmukli simptomi bolesti: Evo kako da se riješite ove opasne gljivice
Ilustracija

Podmukli simptomi bolesti: Evo kako da se riješite ove opasne gljivice

Infekcija se manifestuje kroz peckanje, crvenilo, neugodan osjećaj i svrab i bjeličasto-žućkasti sirasti iscjedak iz materice.

Pod različitim uticajima, a prije svega poslije liječenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sistema ili upotrebe imunosupresivnih lijekova, oralnih kontraceptiva, hormonske terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitusa kao i u trudnoći, dolazi do neprirodnog razmnožavanja gljivica Candida albicans. Posljedica bujanja ovih gljivica nije samo lokalna infekcija materice, već i uticaj na propustljivost sluzokože crijevnog sistema, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih materija i alergena iz hrane. 

Simptomi gljivične infekcije 

Infekcija se manifestuje kroz peckanje, crvenilo, neugodan osjećaj i svrab i bjeličasto-žućkasti sirasti iscjedak iz materice. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lijekovi, kako u klasičnoj tako i u homeopatskoj medicini. Holistička medicina ukazuje kako je neophodno da se izliječi sveukupna gljivična bolest, a ne samo lokalna infekcija. 

Simptomi kandidijaze se svrstavaju u pet kategorija: 

- Opšti simptomi: umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osjetljivost prema hemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osjećaj ošamućenosti. 

- Probavni simptomi: gasovi, nadutost, učestali zatvor i prolivi, probavne smetnje, grčevi u crijevima. 

- Respiratorni simptomi: hronični iscjedak iz nosne šupljine koji se sliva niz zadnji dio ždrijela, učestao kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije. 

- Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica. 

- Hormonalne smetnje: neredovna menstruacija, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom, promjene raspoloženja, poremećaj rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija. 

U ishrani osoba koje imaju gljivične infekcije ne bi trebalo da bude kvasnih gljivica. Ovakva ishrana je istvremeno i dijagnostička i terapijska. Efekte treba pratiti najmanje nekoliko nedjelja, ali takav način ishrane treba nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara. Ipak, dobro je postupno vraćati namirnice u svakodnevnu ishranu kako bi se ustanovio njihov efekat. Ukoliko se simptomi koji upućuju na gljivice ponovno jave, tačno ćete znati koju hranu treba da izbjegavate. 

Izbjegavati šećer: Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljen-dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju smetnje s varenjem kao što su stvaranje gasova i nadutost. Izbjegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj. To znači da treba provjeriti prisustvo šećera u svim jelima kojima se hranimo. Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišćeni u proizvodnji. Tako treba izbjegavati: maltozu, kukuruzni sirup, vještačke zaslađivače, fruktozu, kukuruzni skrob, sodu, laktozu, mliječni šećer sadržan u mliječnim proizvodima. 

Izbjegavati namirnice koje sadrže gljivice i plijesni: Ovo prije svega znači izbjegavati namirnice kao što su hljeb, kolači, keks i drugi rafinirani ugljeni hidrati, industrijski voćni sokovi, paradajz sok (osim "domaćeg" pripremljenog od svježeg paradajza), zatim izbjegavati hranu koja sadrži sirće, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentisanu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistaće i kikiriki. 

Šta jesti? 

Jedite zdravu hranu: žitarice poput integralnog pirinča, prosa, ječma, svježe povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje hlorofilom koji pročišćava organizam. Dopuštene su i morske biljke, ražani hljeb, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju da i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Bijeli luk, kako sirov, tako i kratko prodinstan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz crijeva. 

Dodaci: Ponekad promjena načina ishrane nije dovoljna da bi se obranili od gljivica. U suzbijanju gljivične infekcije mogu biti korisni i sljedeći dodaci: Lactobacillus acidophyllus: radi se o "prijateljskim" bakterijama koje u prirodnim uslovima naseljavaju crijeva i matericu. Ove bakterije stvaraju iz glikogena mliječnu kisjelinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze i na taj način čine prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija. Prirodni izvor laktobacilusa je obični jogurt (Acidofil, LGG, Biojogurt itd). Postoje mnogobrojni dodaci (suplementi) koji sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci. 

Sredstva protiv gljivica: Osim lijekova, mogu da pomognu ekstrakt limunovih sjemenki, bijeli luk, kaprilna kisjelina i berberin, koje možete pronaći u nekoj od prodavnica zdrave hrane. Ova sredstva se ne repsorbuju u krv pa ih možete uzimati i tokom trudnoće i dojenja. 

Multivitamnski preparati: vitamin C, vitamini B kompleksa, cink, magnezijum i esencijalne masne kisjeline podstiču obrambenu sposobnost organizma i sprečavaju da se ponovo pojavi gljivična infekcija.

Stil.kurir.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.