Obišao 12 zemalja za 24 sata i oborio svjetski rekord
Ilustracija

Putovanja

Obišao 12 zemalja za 24 sata i oborio svjetski rekord

Jedan solo putnik postavio je novi svjetski rekord obišavši za 24 sata čak 12 zemalja.

Britanac Adam Lejton krenuo je u sedam ujutru iz Perla u Njemačkoj ka Luksemburgu, a zatim prošao kroz Belgiju, Holandiju, Dansku, Švedsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, a putovanje završio u Austriji. 

Posljednja dva kilometra morao je da trči, kako bi na vreme prešao granicu Austrije i bio upisan u Ginisovu knjigu. Zahvaljujući ovom poduhvatu, prikupio je 1.000 funti u dobrotvorne svrhe. 

Lejton je na ideju došao kada je čuo za priču o tri muškarca koji su u februaru prošle godine oborili svjetski rekord obišavši najviše država u jednom danu. 

Međutim, tek je u januaru odlučio da se otisne u ovu avanturu i počeo je da pravi planove. 

“Kad sam shvatio da je Malme od Kopenhagena udaljen samo 10 minuta vožnje vozom, sve kockice su se sklopile i shvatio sam da je moguće oboriti rekord”, rekao je on. 

“Želio sam da na put krenem 23. juna, kada se održava referendum o ostanku u Evropskoj uniji, ali pošto se raspored vožnje u Evropi mijenja 10. juna, morao sam da krenem ranije”. 

Lejton je strateški odabrao Perl kako bi krenuo, budući da se nalazi nedaleko od Šengena u Luksemburgu. 

Za samo 74 minuta obišao je čak četiri zemlje – Njemačku, Luksemburg, Francusku i Belgiju, a zatim odletio u Amsterdam, gdje je preseo na avion za Kopenhagen. Iz danske prijestonice je vozom prešao most Orezund, koji povezuje Kopenhagen i Malme u Švedskoj, a potom se vratio u Dansku i avionom otišao u Varšavu. U Poljsku je stigao nešto poslije 20 časova. Uspio je da ugrabi samo dva sata sna tokom ovog putovanja, putujući noćnim vozom od Varšave do Bratislave. 

Zatim je oko 5.45 ujutru autobusom otišao ka mađarskoj granici ,gdje je stigao u 6.38. To mu je ostavilo samo 23 minuta da pređe dva kilometra do austrijske granice, budući da propisi nalažu da može putovati samo avionom, autobusom, vozom ili pješice. 

Posljednja etapa tako je postala test izdržljivosti i uspio je da pretrči tu razdaljinu i to sedam minuta prije nego što je otkucalo sedam časova. 

Novac koji je prikupio predaće humanitarnoj organizaciji Sands koja pruža podršku ljudima kojima su bebe umrle nedugo poslije rođenja. 

Inače, trojica Norvežana obišla su 2014. 19 zemalja u jednom danu, ali su putovali automobilom, što ih stavlja u sasvim drugu kategoriju rekordera.

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.