Savjeti za idealan ten
Ilustracija

Savjeti za idealan ten

Postizanje idealnog tena ne bi trebalo da bude teško uz nekoliko svakodnevnih navika koje bi kožu lica učinile čistom i blistavom.

Nikad ne idite u krevet sa šminkom

Bez obzira na to koliko ste iscrpljeni i koliko je sati – uvijek skinite šminku prije spavanja. Ta navika će kožu održati lijepom i svježom i spriječiti umoran izgled i začepljene pore.

Šminku skidajte pažljivo i nježno

Koža oko očiju je najtanja i najosjetljivija, što znači da bi je grubi potezi i trljanje moglo trajno oštetiti. Šminku skidajte mekanom vatom koristeći lagane poteze, a sredstvo za skidanje šminke treba da bude umirujuće i nježno za kožu i da sadrži vitamine poput B5 i E.

Ne zaboravite da pijete vodu od jutra do mraka

Ne samo kad ste u teretani ili kada osjećate žeđ – spoljašnja i unutrašnja hidratacija ključna je za zdravlje kože. 

U dnevnu rutinu ubacite serum s antioksidantima

Smatrajte to prirodnim tretmanom protiv starenja. UV zračenje utiče na kožu i kada koristite kremu sa zaštitnim faktorom, ali serum sa vitaminima C i E ispod kreme za lice dodatno će zaštititi kožu i spriječiti prevremeno stvaranje tamnih mrlji i bora.

Svakodnevno koristite kremu za lice sa zaštitnim faktorom 

Nekoliko minuta na suncu kada se uputite u prodavnicu možda ne djeluje strašno, ali tom periodu vremena dodajte minute od prošlog dana – trag na koži će definitivno biti vidljiv. Zbog toga, 365 dana u godini, bez obzira na godišnje doba, nanesite kremu sa zaštitnim faktorom 15 ili više, a potom nanesite šminku.

Uvijek spavajte na čistoj jastučnici 

Jastučnice vrlo brzo skupljaju bakterije, prljavštinu, prašinu, pljuvačku i mrtve ćelije kože. 

Izbjegavajte solarijum 

Čak i povremeni odlasci u solarijum mogu da imaju nepopravljive posljedice na kožu. Uz to, rizik od melanoma povećava se za 59 odsto i raste svakim novim sunčanjem. 

U rutinu uključite vježbanje

Vježbe pojačavaju cirkulaciju i dodatno povećavaju sjaj kože. Uz to, znojenje snižava nivo kortizola, hormona koji se povezuje sa starenjem kože, začepljenim porama i borama.

Izbjegavajte nezdravu hranu 

Nije riječ o povremenimm odlascima u kioske brze hrane, ali ako većina vaših prehrambenih navika uključuje automat za grickalice, koža će vjerovatno platiti određenu cijenu. Umjesto tjestenine, šećera, slatkiša i kolača u ishranu uvedite zdrave, prirodne namirnice poput zelenog povrća, svježeg voća, proteina i orašastih plodova.

U rutinu uključite nježni piling

Pobrinite se da sredstvo nije previše agresivno za kožu a piling ne treba primjenjivati više od dva puta nedjeljno.

Nosite naočare za sunce tokom cijele godine

Osim što štite oči i osjetljivo područje oko očiju, naočare sprečavaju bespotrebno mrštenje koje takođe ubrzava proces stvaranja bora.

Svakodnevno čistite telefon

Trebalo bi da izbjegavate naslanjanje telefona direktno na lice dok razgovarate. Mobilni telefon je jedan od najprljavijih predmeta koji ne želite direktno na svojoj koži.

Jednom nedjeljno nanesite masku za lice

Ako imate suvu kožu, nanesite masku koja sadrži glicerin. Ako imate masniju kožu, koristite maske na bazi gline. Ako imate mješovitu kožu, kombinujte po potrebi.

Dobro se naspavajte

Elektronske uređaje ostavite u drugoj sobi već sat vremena prije spavanja i pokušajte da bez prekida spavate osam sati. Cilj je ući u dubok san koji će umu i tijelu pružiti potpuni odmor i dati priliku za obnovu ćelija.

Koristite proizvod koji prekriva nepravilnosti 

Ne kopajte po licu. Ako imate crvenu bubuljicu, prislonite nju kocku leda u intervalima od 20 sekundi nekoliko minuta kako bi oteklina splasnula, a onda očistite područje i na površinu stavite korektor.

RTS

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.