Šveđani sele cijeli grad kom prijeti uništenje
Kiruna, Švedska

Suočavaju se sa velikim problemom

Šveđani sele cijeli grad kom prijeti uništenje

Kiruna je rudarski gradić na sjeveru Švedske koji se suočava sa ozbiljnim problemom.

Prvi rudnik ovdje je otvoren 1900. a poslije više od vijeka iskopavanja, Kiruna može da se uruši u bilo kom trenutku, zbog ogromnih prokopa ispod njenog tla. 

Šveđani su zato odlučili da presele kompletan grad, a gradsko jezgro pomeriće se za oko četiri kilometra. 

Sve istorijske građevine i spomenici biće brižljivo fizički premješteni, a ostatak će biti demoliran. Sadašnja zgrada opštine nije na listi onih koje će biti preseljene. 

Oni građani čije će kuće biti srušene, dobiće ili besplatan dom u novom naselju, ili novac u iznosu od 125 odsto od tržišne vrijednosti izgubljene kuće.

Foto: Ignacio García / Flickr.com 

Neki građani su skeptični i misle da rudnik nema dovoljno novca da ih sve preseli, ali budući da je riječ o projektu koji će se postepeno izvoditi u narednih 20 godina, vjerovatno nema razloga za brigu. 

Kiruna čak ima i koristi od ovih nesrećnih okolnosti: turisti hrle da vide gradić koji se seli.

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.