Šest vježbi koje će nabildovati vaše tijelo!
Ilustracija

Pravi trening za vas

Šest vježbi koje će nabildovati vaše tijelo!

Želite izvajano tijelo do ljeta? Ovo je pravi trening za vas!

Ovaj program je osmislio Džejms Krosli, engleski bodibilder i trener koji se proslavio u popularnoj seriji Gladijatori. Osmišljavanjem efikasnih programa se bavi već 15 godina i za to vrijeme se specijalizovao za kreiranje trening programa za ubrzani rast mišića i topljenje masnih naslaga.

METOD TRENINGA

Ovaj program treba da započnete dobrim zagrijavanjem, a potom pređite na prvu vježbu, na primjer za grudi. Radite vježbe snage sa 3 do 5 ponavljanja u 5 do 7 serija kroz eksplozivne pokrete sa punim opsegom pokreta.

Drugu vježbu radite sa olimpijskim tegovima sa 8 do 10 ponavljanja u 4 serije, koncentrišući se da što više pritisnete mišiće i smanjite težine u svakoj narednoj seriji.

Kod treće vježbe radite izolacione vježbe sa 12 do 15 ponavljanja u 3 serije kreirajući maksimalnu tenziju mišića.

Idealno bi bilo da za vrijeme treninga imate partnera koji će vam pomagati. Ovaj trening se smatra umjerenim za nekog ko iza sebe ima od 6 do 12 mjeseci vježbanja u teretani. Redovno bilježite rezultate treninga da biste mogli pratiti napredak.

TRENING I TEMPO

Radeći trening za grudi i bicepse biće vam potrebno jedan sat. Sam tempo treninga je od velike važnosti, a upravo se neadekvatan tempo i loš opseg pokreta smatraju najčešćim faktorima za manjak napretka u treningu. Mišići najbolje reaguju kada su pod tenzijom. Tempo svake vježbe je drugačiji i ima 4 faze: spuštanje, vrijeme između spuštanja i podizanja, podizanje i vrijeme između podizanja i spuštanja.

Za primjer benč presa koristi se pravilo 4-0-1-1 tempa, tačnije šipku spuštajte na grudi 4 sekunde, bez pauze na grudima, podižite težine u trajanju od 1 sekunde, a potom zadržite težine 1 sekundu i sve ponovite. Slovo X označava eksplozivnost.

Trening počnite zagrijavanjem u vidu laganog džogiranja na traci ili vožnjom bicikla.

Vježba 1: BENČ PRES
5 serija, 3 do 5 ponavljanja, tempo 20x1, pauza 90-120 sekundi

Vježba 2: POTISAK BUČICAMA NA KOSOJ KLUPI
4 serije, 8-10 ponavljanja, tempo 3110, pauza 60-75 sekundi

Vježba 3: LETENJE BUČICAMA NA KOSOJ KLUPI 
3 serije, 15-20 ponavljanja, tempo 2110, pauza 30-45 sekundi

Vježba 4: STOJEĆI BICEPS PREGIB ŠIPKOM
4 serije, 5-7 ponavljanja, tempo 2110, pauza 75- 90 sekundi

Vježba 5: LEŽEĆI BICEPS PREGIB 

3 serije, 8-10 ponavljanja, tempo 3110, pauza 60 sekundi

Vježba 6: BICEPS PREGIB NA MAŠINI S KABLOVIMA 
3 serije, 15- 20 ponavljanja, tempo 2111, pauza 30-45 sekundi

Važno je naglasiti da posle ovakvog treninga obavezno treba da uradite istezanje.

Menshealth

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.