Šumaher dobija nagradu za životno djelo
Mihael Šumaher

Ceremonija na Nirburgringu

Šumaher dobija nagradu za životno djelo

Najbolji njemački automobilista svih vremena Mihael Šumaher ponovo je u žiži javnosti. Samo dan pošto je njemački Bild objavio kako će se u ime slavnog asa odigrati humatirni fudbalski meč u Majncu na kome će kopačke obuti i Dirk Novicki, kao i Sebastijan Fetel sa Nirburgringa stižu nove vijesti. Mihael Šumaher će na ovoj stazi u petak dobiti nagradu za životno djelo, odnosno za postignuća koja je ostvario u pohodima na sedam šampionskih titula u Formuli 1.

Njemački automobilista koji se bori sa teškim povredama zadobijenim 29. decembra 2013. neće prisustvovati ceremoniji dodjele na Nirburgringu. U njegovo ime priznanje će preuzeti Sabrina Kem, koja tvrdi da je Šumaher stabilno, i da se trenutno nalazi u svom domu u Švajcarskoj pod konstantnim nadzorom ljekara i fizioterapeuta.

„Niko ne zaslužuje ovu nagradu koliko Mihael Šumaher. Nirburgring je mjesto hodočašća za Šumaherove fanove, ali i velik podsticaj za njega samog na putu ka konačnom oporavku“, rekla je Sabrina Kem, višegodišnja saradnica i potpora sedmostrukog svjetskog šampiona u periodu oporavka od posljedica koje su nastupile poslije povrede na skijanju.

Da podsjetimo Mihael Šumaher je izrastao u legendu, a prve korake u automobilizmu napravio je na karting stazi svog oca, koji se u to vrijeme bavio zidarstvom. Majka legendarnog Šumija radila je u lokalnim kantinama, ali sve se promijenilo još onoga dana kada je mladi Mihael sa samo četiri godine sjeo u „karting“, koji je osposobio njegov otac.

Zapravo, riječ je bila o dječijim kolicima koja su posebno ojačana, a u koja je ugrađen motor od mopeda. Već sa 6 godina Šumaher je osvojio prvi trofej u lokalnoj konkurenciji malih kartinga. To ga je usmjerilo za cio život, ali je malo poznato da je uz ozbiljne obaveze vrhunskog automobiliste Šumaher pronalazio vrijeme da trenira tekvondo.

Od 1984. godine Mihael kreće u pohode ka evropskoj karting seriji, zatim se fokusira na Formulu Ford, Formulu 3, da bi se konačno 1990. obreo u Mercedesovom juniorskom programu za talentovane trkačke vozače.

Mihael Šumaher je od tada u Formuli 3000, a zatim u DTM šampionatu turing automobila nizao pobjedu za pobjedom. Tako je bez trkačkog „pedigrea“ dospio do Formule 1. Sve ostalo je istorija, i legenda o sedmostrukom osvajaču najvećeg trofeja najbržeg cirkusa...

Mozzatrtsport.com

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.