Nakon 11 godina Mars se priblizio Zemlji(VIDEO)
Ilustracija

Ovaj prizor ćete vidjeti i bez opreme

Nakon 11 godina Mars se priblizio Zemlji(VIDEO)

Tokom narednih nekoliko nedjelja Crvena planeta biće vidljiva golim okom.

Mars se posljednji put ovako približio Zemlji prije 11 godina, a u narednih nekoliko nedjelja Crvenu planetu na udaljenosti od 75,96 miliona kilometara posmatrači će moći da uoče bez ikakve opreme. 

Prlibližavanje će se dogoditi 30 maja i trajaće dvije do tri nedjelje. 

Mars, koji inače rijetko može da se uoči bez specijalne opreme, sada će biti vidljiv zahvaljujući poravnanju Sunca i Marsa, dok se zvijezda i paneta budu nalazile na suprotnim stranama Zemlje. 

Tako će Mars formirati trougao sa Saturnom i Antaresom, pa bi na nebu trebalo da svjetlucaju crveni Mars i žuti Saturn. 

Detaljnije objašnjenje možete čuti u NASA-inom videu:

B92

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.