Ovo su najbezbjednije zemlje svijeta
Kopenhagen, Danska

Top 15

Ovo su najbezbjednije zemlje svijeta

Britansko Ministarstvo spoljašnjih poslova upozorilo je svoje građane da ne putuju u Egipat zbog opasnosti od terorističkih napada. Upozorenje se naročito odnosi na polusotrvo Sinaj.

Nedavni pad egipatskog aviona na letu MS804, kada su poginuli svi putnici i članovi posade, podigao je veliku prašinu u javnosti. Ipak, upkos tome što je za 141 dan stradalo 164 ljudi, 2016. nastavlja da bude jedna od najbezbjednijih godina, piše Independent. 

Jedan od načina na koji putnici mogu da saznaju koliko je ugrožena njihova željena destinacija je praćenje liste Globalnog indeksa mira (Global Peace Index). Lista najbezbjednijih zemalja za posjetu sastavljena je na osnovu brojnih faktora poput stope kriminala u zemlji, militarizacije i njenog učešća u domaćim i međunarodnim konfliktima. 

Najbezbjednije zemlje svijeta trenutno su:

Island 1.148
Danska 1.150
Austrija 1.198
Novi Zeland 1.221
Švajcarska 1.275
Finska 1.277
Kanada 1.287
Japan 1.322
Australija 1.329
Češka 1.341
Portugalija 1.333
Irska 1.354
Švedska 1.360
Belgija 1.368
Slovenija 1.378

Napadi su mogući u Tunisu, gdje je prošle godine na plaži ubijeno 38 turista, a nebezbjednim je obilježeno i cijelo područje Sjeverne Afrike, kao i Kenija, zemlje jugoistočne Azije (uključujući Bangkok, Džakartu, Laos, Filipine, Indiju i Pakistan) i Karibi (velika stopa kriminala i mogućnost zaraze zika virusom). 

Zbog terorističkih aktivnosti Islamske države, Sirija već duže vrijeme važi za jednu od najopasnijih zemalja svijeta, a zbog nedavnog spora sa svojim susjedom, njoj se pridružio i Irak.

b92

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.