Obavljena prva transplantacija penisa u SAD
ilustracija

Pacijent se uspješno oporavlja

Obavljena prva transplantacija penisa u SAD

Čovjek kome je zbog raka odstranjen penis podvrgnut je hirurškom zahvatu zahvaljujući kojem ovaj šezdesetčetvorogodišnjak ponovo ima polni organ.

Tomas Mening, bankarski kurir iz Masačusetsa, podvrgnut je petanestočasovnom hirurškom zahvatu transplantacije penisa, a organ je dobijen od preminulog donora. 

Operacija je izvršena u opštoj bolnici Masačusets u Bostonu, a pacijent se uspješno oporavlja. 

Nedugo nakon zahvata gospodin Mening je izjavio da samo želi da bude onaj stari. 

Doktor Kertis Cetrulo, plastični i rekonstruktivni hirurg, koji je bio na čelu ove operacije, rekao je da su on i njegov tim “oprezno optimistični”, jer su to još “nepoznate vode” za njih. 

Ovakva operacija je eksperimentalni dio istraživačkog programa kome je krajnji cilj da pomogne ratnim veteranima koji su pretrpjeli teške povrede, kao i pacijentima oboljelim od raka i žrtvama udesa. 

“Ukoliko sve prođe po planu, gospodin Mening će moći normalno da urinira već za nekoliko nedjelja, a imaće potpunu seksualnu funkciju kroz par mjeseci”, rekao je dr Cetrulo. 

Gospodin Mening je rekao da želi javno da govori o zahvatu kom je podvrgnut kako bi pomogao drugima koji prolaze kroz slične probleme i kako bi razbio stid i predrasude povezane s rakom genitalija i povredama. 

U svijetu su obavljene samo dvije transplantacije penisa. Jedna 2006. godine u Kini ,koja nije bila uspješna, i druga 2014. godine u Južnoj Africi, koja je bila uspješna, a primalac organa je kasnije dobio i dijete.

b92

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.