Gubi vam se WiFi, evo kako da ga ubrzate
ilustracija

Gubi vam se WiFi, evo kako da ga ubrzate

Ako živite u gusto naseljenom dijelu grada i ako svi oko vas koriste WiFi rutere vaša internet veza mogla bi biti spora ili zagušena baš zbog gužve u WiFi "polju".

Gomila WiFi signala onemogućava pravilno funkcionisanje neta, zbog prenatrpanosti. Rješenje je da promijenite podešavanje sa veze od 2.4 GHz na 5 GHz (802.11a/n/ac). Drugo rješenje jeste da promijenite kanal za WiFi, uglavnom u rasponu od 1 do 12. Na taj način "rasteretićete" WiFi vezu uticaja drugih WiFi veza i omogućiti bolji protok.

Da biste promijenili i jedno i drugo u pregledač ukucajte 192.168.1.1 i potražite WiFi podešavanja u okviru kojeg će biti prikazane i pomenute opcije. One su obično pri vrhu liste WiFi podešavanja i mijenjaju se klikom na trenutno odabranu opciju, nakon čega iz padajućeg menija treba odabrati novi parametar WiFi veze.

Ipak, prilikom promjene podešavanja može se desiti da neki uređaji ne mogu da pristupe novoj WiFi mreži, jer ne podržavaju pristup 5 GHz-im mrežama ili ne komuniciraju nakon promjene kanala. To možete provjeriti u WiFi opcijama u uputstvu telefona (tražite duže uputstvo na netu, ne ono kratko, koje se isporučuje sa uređajem).

24sata.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.