Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD
Foto: Thinkstock / ilustracija

Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD

Usljed medicinskih grešaka u Americi svake godine umre više od 250.000 ljudi, saopštili su istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins.

Time su medicinske greške, kao uzrok smrti, pretekle bolesti respiratornih organa, objavili su istraživači u naučnom časopisu "BMJ", prenosi Glas Amerike. 

Američki Centri za kontrolu bolesti vode zvaničnu statistiku o vodećim uzrocima smrti u Americi, ali istraživači ovog univerziteta smatraju da je način Centara za prikupljanje podataka propustio da na odvojenom mjestu klasifikuje medicinske greške na izvodima iz matične knjige umrlih. 

Prema mišljenju istraživača, medicinske greške ne treba da budu sinonim za loše ljekare, ali predstavljaju sistemske probleme, uključujući lošu koordinaciju, podijeljene mreže osiguranja, nedostatak ili nedovoljno korišćenje zaštitnih mreža, kao i dodatak neopravdanim varijacijama u obrascima ljekarskih ordinacija, koje nemaju opravdanje.

Tanjug

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.