Svaka žena mora ovo da zna ako želi da bude zdrava
Ilustracija

Njegujte intimno područje

Svaka žena mora ovo da zna ako želi da bude zdrava

Ima mnogo zabluda o tome kako trebate njegovati vaginu. Ovdje ih otkrivamo...

Da li treba koristiti posebne proizvode za to područje? Na šta treba pripaziti? 

Od doktora i ginekologa više puta smo čuli kako jednako kao i zanemarivanje, i prečesto pranje intimnih ženskih područja nije poželjno. 

Ali, koji je pravi način pranja "tamo dolje"? 

Časopis Glamour popričao je s doktorkom koja je otkrila kako se vagina zapravo odlično čisti sama od sebe, i to zbog činjenice da ima niski pH što sprečava razvoj loših bakterija. 

"Taj delikatni balans sprečava bakterije da se nakupljaju. Ako sredstvima za pranje promijenite pH, dozvolićete bakterijama da se šire", poručila je ženama. 

Takođe smatra da žene ne treba da mijenjaju način na koji peru intimna područja za vrijeme ciklusa koji može uključivati i različite iscjedke. 

"Mnoge žene misle kako bi trebalo nešto posebno da urade, ali to je samo način na koji se vagina sama čisti", dodaje doktorka Nensi. 

Doktorka Nensi smatra kako ne treba koristiti gelove za tuširanje, ali ni posebno kreirane proizvode za vaginalno područje. 

"Najbolje je prati to područje blagim sapunom, a zatim ga blago potapšati peškirom kako bi se potpuno osušilo prije oblačenja gaćica, jer vlaga može dovesti do gljivičnih infekcija," dodajte ona. 

Dakle, budite blagi prema tom nježnom području, izbjegavajte agresivna sredstva za pranje, baš kao i skupa "posebno dizajnirana" i izbjegavaj vlagu.

Index.hr

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.