Najpopularniji skuter na svijetu Vespa slavi 70. rođendan
Ilustracija

Prodat u više od 18 miliona primjeraka od 1946.

Najpopularniji skuter na svijetu Vespa slavi 70. rođendan

Motocikl Vespa čuvenog italijanskog brenda Pjađo sjutra će proslaviti 70. rođendan.

Najpopularniji skuter na svijetu prodat je u više od 18 miliona primjeraka od 1946, a samo u posljednjoj deceniji njihova prodaja se utrostučila.
 
Konstruktor Vespe bio je Koradino d’Askanio, čiji je zadatak bio da napravi jefitn motocikl jednostavan za proizvodnju.

Budući da nije volio koncept motora, inženjer je smislio revolucionarnu liniju prepoznatljivog dizajna i zvuka motora.

Samo u prvoj godini proizvodnje prodato je 2.484 modela, a već 1948. prodaja je premašila 20.000.   
 
U Italiji je pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka Vespa bila porodično prevozno sredstvo pošto mnogi nisu imali dovoljno novca za automobile.

Vespu je proslavila i filmska industrija, od "Praznika u Rimu" sa Odri Hepbern i Gregorijem Pekom iz 1953. godine do filma "Intinmni dnevnik" Nanija Moretija iz 1993.

Beta 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.