Ovo je najbolja terapija za vaginalne infekcije
Ilustracija

Ovo je najbolja terapija za vaginalne infekcije

Vaginalne infekcije u našoj zemlji i dalje se pogrešno liječe antibioticima. Stav Svjetske zdravstvene organizacije je da je za ova stanja najbolja terapija – probiotik.

Vaginalne i urološke infekcije su među najučestalijim oboljenjima kod žena i jedan od najčešćih razloga za odlazak kod doktora, upozoravaju ljekari. Svaka žena je barem jednom imala tegobe koje su izazvane urogenitalnim infekcijama.


Brz tempo života, neredovna ishrana, stres, hronične bolesti, nezaštićeni polni odnosi, trudnoća, menopauza, promjena sredine mogu da dovedu do narušavanja fizioloških procesa. Kada se naruši ravnoteža vaginalne flore, mijenjaju se izgled i miris vaginalnog sekreta, javlja se svrab, peckanje.
Održavanje ravnoteže normalne vaginalne flore se postiže upotrebom vaginalnih preparata koji sadrže laktobacile, mliječnu kisjelinu i izoflavone soje.


– Kada se rastvori u vagini, ova specifična vaginaleta za nekoliko minuta oslobađa mliječnokisjelinske bakterije i mliječnu kiselinu, što doprinosi sniženju vaginalne pH vrijednosti do četiri ili četiri i po, i blokira naseljavanje i rast patogene mikroflore – kaže dr Mima Fazlagić, ginekolog.


Vagina nije sterilan organ, nastavlja dr Fazlagić, a bakterije su sastavni dio te sredine.
– Antibiotici koji se uzimaju oralno u maloj količini dospijevaju do vaginalne sluznice, a i tada vrlo brzo prave rezistenciju i dešava se gotovo uvijek da se poslije takvih terapija samo jedan soj bakterija zamijeni drugim. Naravno, postoje slučajevi kada se daju antibiotici, ali to je samo kod posebnih indikacija. Najbolje je probleme rješavati lokalnom terapijom, tačnije vaginaletama, a prirodnu odbranu vaginalne sluznice očuvati upotrebom probiotika – kaže dr Fazlagić.


Kontinuiranom upotrebom vaginalnih probiotika prevenira se nastanak vaginalnih infekcija, savjetuju stručnjaci. Sa primjenom treba početi 10 dana prije menstruacije ili odmah po prestanku ciklusa. U slučaju potrebe, primjena se može produžiti do maksimum 20 dana.


– Preporučuje se jedna vaginalna tableta, najbolje uveče, prije spavanja. Probiotici su prirodni, napravljeni od laktobacila koji čine da sluznica bude bolja. Ipak, treba imati na umu da se sa godinama starosti kisjelost vagine mijenja i bakterije se više naseljavaju, naročito u menopauzi – tvrdi dr Fazlagić, prenosi Ženablic.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.