4 najveće zablude koje vas dijele od savršenog tijela!
Ilustracija

Fitnes

4 najveće zablude koje vas dijele od savršenog tijela!

Želite da isklešete savršeno tijelo do ljeta? Zaboravite na ove mitove!

Prvi mit: PLOČICE ĆETE ISKLESATI TRBUŠNJACIMA

Uvjerenje da ćete savršene mišiće stomaka postići uz izvođenje velikog broja svih varijacijia trbušnjaka je nažalost velika zabluda. Svako od nas ima trbušne mišiće, ali se oni ne vide zbog masnih naslaga koji ih prekrivaju. 
Stoga, ako želite da imate pločice, prije svega morate da regulišete svoju ishranu, a potom i da redovno spavate i da redukujete stres.

Drugi mit: SPRAVE U TERETANI SU SIGURNIJE OD BUČICA

Ukoliko želite da znate istinu, odgovor je da zavisi od mnogo faktora. Najbolji način korišćenja sprava u teretani je upravo onda kada su one dodatak glavnom treningu tegovima. U većini slučajeva slobodni tegovi su superiorniji zbog toga što oponašaju prirodne pokrete i angažuju stabilizatore tijela, pa predstavljaju savršenu opciju za trening cijelog tijela. Sa druge strane, sprave su bolje ukoliko želite da trenirate specifične dijelove tijela.

Treći mit: ČUČNJEVI SU LOŠI ZA KOLJENA

Treći najčešći mit je vjerovanje da su čučnjevi pogubni za koljena. Čučnjevi su opasni jedino kada se nepravilno izvode, odnosno kad koljena vježbača prelaze nivo nožnih prstiju. Potrebno je da vaša koljena budu u ravni sa nožnim zglobovima, a da uz pomoć zadnjice spustite težinu tijela na pete. Dobar način da provjerite da li ste pritisak spustili na gluteus umjesto kolena je mrdanje nožnim prstima u najnižoj tački čučnja koje je uvijek dobar znak da li pravilno radite čučanj.

Četvrti mit: ŽELITE DA BUDETE MRŠAVI I ZGODNI? MORATE DA RADITE MNOGO KARDIO TRENINGA!

Ne postoji ništa loše u kardio treninzima ukoliko volite da ih radite. Ali ako želite da izgubite suvišne kilograme, onda su različite varijacije intenzivnih treninga puno bolja opcija.

Kombinujte umjereno trčanje sa visokointenzivnim intervalnim treninzima (HIIT) uz obavezno regulisanje ishrane i ubrzo ćete ostvariti izvanredne rezultate.

Menshealth

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.