Objavljen cjenovnik usluga za hakovanje tuđih e-mail adresa
Foto: Thinkstock

Objavljen cjenovnik usluga za hakovanje tuđih e-mail adresa

Ako ste ikad htjeli da špijunirate e-mail svoje djevojke ili dečka Dell ima zanimljive vijesti za vas. Ne samo da postoji cijelo “podzemno” tržište za takve stvari nego se ovaj vid trgovine sve više razvija. Ipak, treba napomenuti da je ovo za svaku osudu.

“Umjesto da svoj novac šaljete kriminalcima kojima onda morate da vjerujete na riječ da će obaviti posao, sada možete biti sigurni da je posao obavljen i prije nego što uplatite novac. Ono što je još zanimjivije jeste da će vas cio postupak koštati manje nego što mislite.” 

Ove informacije su samo dio Dellovog godišnjeg izveštaja o hakerima. Stručnjaci zaduženi za sigurnost u ovoj kompaniji provode puno vremena na Dark Webu i istražuju koliko ovakve i slične usluge koštaju. 

Njihovi podaci pokazuju da je hakovanje prilično jeftino. Na primjer, moguće je naručiti hakovanje Gmail, Yahoo, ili Hotmail naloga za “pristupačnih” 129 dolara. 

Isto je dostupno i hakovanje profila na društvenim mrežama i službenih e-mailova iako će vas te usluge koštati oko 500 dolara. 

Ono što je još više zabrinjavajuće je činjenica da hakeri ovakve poslove obavljaju tako da uopšte ne menjaju šifru korisnika kojeg hakuju, tako da žrtva uopšte nije svjesna da se nešto neobično događa. 

Neki hakeri čak nude i probno, besplatno razdoblje u kojem vam dokažu kako njihove metode zaista funkcionišu u praksi, piše u izvještaju Della.

Hr.n1/b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.