Novo u Moskvi: Porođaj pod hipnozom
Foto: Thinkstock

Prirodan način kontrolisanja bola

Novo u Moskvi: Porođaj pod hipnozom

U Moskvi će se uskoro pojaviti mogućnost porođaja pod hipnozom. Na taj način, uvjeravaju hipnoterapeuti, žena može da se oslobodi straha, stresa i bola prilikom porođaja. Mnogi stručnjaci, ipak, ne žure u ocjeni ove metode.

„U Rusiji ima jako malo specijalista za hipnozu. Mi smo namjenski slali ljekare (u inostranstvo) da se obučavaju, čak smo i obavili nekoliko takvih porođaja i žene su veoma zadovoljne“, rekla je doktorka. 

Vodeća instruktorka za rađanje pod hipnozom, psiholog Anastasija Ivanova, kaže da je porođaj pod hipnozom „udobniji“, lakši i opušteniji za ženu, a može ukloniti stres i strah koji su česti pratioci porođaja. To je prirodan način kontrolisanja bola. 

Buduća majka je sve vrijeme budna i svjesna svega što se događa, a može čak i da odgovara na pitanja. Ona je u stanju smirenosti, i to dovodi do opuštanja mišića, što olakšava porođaj i ublažava bolove. 

Ivanova objašnjava da žena koja se porađa zapravo sama sebe pomoću određenih riječi uvodi u trans, tačnije u stanje meditacije, a hipnoterapeut joj samo pomaže u tome i kontroliše proces. 

Stručnjaci tvrde da je proces porođaja pod hipnozom baziran na snazi sugestije. Žena pomoću pozitivnih misli i vizualizacija opušta svoje tijelo i kontroliše disanje. 

Ukoliko se trudnica odluči na ovu vrstu porođaja, njena priprema se sastoji u učenju vještine opuštanja tijela. 

Hipnoterapeuti pokazuju porodiljama različite metode samohipnoze. Vježbanje se sastoji u slušanju snimljenih rečenica koje im pomažu da opuste tijelo ili zamišljanju vizuelnih prikaza. 

Ivanova podsjeća da su ruski akušeri-ginekolozi pokušavali da primijene hipnozu još početkom 20. vijeka, prije svega kao sredstvo za ublažavanje bolova pri porođaju, ali da ovaj metod tek sad ulazi u praksu. 

Međutim, akušeri-ginekolozi ističu da je u ovom trenutku teško dati bilo kakvu ocijenu o novoj metodi. Da bi se govorilo o efektivnosti potrebno je da se obavi veliki broj porođaja. 

„Medicina treba da se zasniva na dokazima. Da bi ljekari imali stav prema ovoj metodi morali bi da obave veliki broj takvih porođaja — sto, dvjesta, petsto. S obzirom na to da je rađenje pod hipnozom u Rusiji novina, mi prema tome ne možemo da se odnosimo ni pozitivno ni negativno“, kaže Aleksandar Konopljanikov, glavni moskovski akušer-ginekolog, profesor katedre za akušerstvo i ginekologiju na Univerzitetu „Pirogova N. I“. 

Istovremeno, profesor naglašava da su ljekari spremni da razmotre svaku želju žene, ali i da brzo reaguju i spriječe i otklone svaku eventualnu opasnost po život žene ili bebe. 

On ističe da ljekari moraju da uzmu u obzir te želje kako bi proces porođaja bio što lakši. 

„Čak i ako buduća majka želi da tokom porođaja igra i pjeva, zašto da joj ne bude pružena takva prilika“, zaključio je Konopljanikov. 

Porođaj pod hipnozom je u sveijtu veoma popularan metod. Baziran je na radu britanskog akušera doktora Grantli Dik-Rida, koji je 1944. godine objavio knjigu „Porođaj bez straha“. 

Po njegovom mišljenju, porođaj otežava takozvani „sindrom strah-tenzija-bol“, zbog čega je važno da žena nauči da se opusti i na taj način ga prevaziđe. Ovakav vid porođaja karakterišu velika smirenost, komfor i osjećaj olakšanja. 

Žene koje su se na ovakav način porađale tvrde da su se osjećale opušteno, smireno i pod kontrolom. 

Sputniknews

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.