Lijena crijeva razdrmajte brzom šetnjom i čučnjevima
Ilustracija

Lijena crijeva razdrmajte brzom šetnjom i čučnjevima

Baš ste se ulijenili ove zime? Svaki slobodan trenutak iskoristili ste da budete u suvom, toplom domu i izležavate se, što je sasvim u redu, ali, kao što znate, ima značajne posljedice po zdravlje cijelog organizma. Jer, ako ste se ulijenili vi, ulijenila su se i vaša crijeva i upravo je to razlog što sve češće trpite bolove u stomaku, a sve rjeđe idete u toalet!

Ljekar opšte prakse Aleksandra Milosavljević kaže da je minimum koji možete da uradite za sebe i svoj digestivni trakt jeste odlazak u svakodnevnu šetnju, bar pola sata.
- Krećite se više, radite lagane vježbe koje aktiviraju mišiće stomaka. Ako su problemi sa stolicom uznapredovali, morate da uložite više napora, da vozite bicikl, brzo hodate, trčite, plivate ili radite gimnastiku. Kretanje pomaže samo ako su trbušni mišići veoma angažovani - kaže doktorka.

Lagane vježbe svaki dan
Možete raditi lagane vježbe. Lezite na leđa i dok udišete podižite noge što više, pridržavajući rukama kukove. Snažno izdahnite iz trbuha, a onda udahnite i opustite se. Spustite noge i odmorite se. Vježbu ponovite još dva puta. Ovu vježbu izbjegavajte ako imate visok pritisak. 
- Oni prosto masiraju crijeva. Počnite sa 5 do 10 čučnjeva i svakodnevno povećavajte njihov broj makar za jedan. Sa 15 do 20 čučnjeva dnevno i pravilnom ishranom riješićete veliki problem - kaže sagovornica za portal Ženablic.

Blagotvorne masaže i oblozi
Mogu vam pomoći i masaže. Više puta dnevno kružnim pokretima masirajte predio oko pupka, u smjeru kretanja kazaljke na satu. Ovo blagotvorno utiče na tijelo, a od velike pomoći i u slučaju neredovnog pražnjenja crijeva.
Naizmjenično stavljanje toplih i hladnih obloga na stomak može da podstakne rad crijeva. Potopiti peškir u toplu vodu, iscijediti ga, prekriti njime stomak i ostaviti ga tako tri minuta, a zatim ga zamijeniti peškirom nakvašenim hladnom vodom, koji se drži jedan minut.

Potražite provjereni laksativ
Najvažnije je da idete u kupatilo kada osjetite potrebu jer svako zadržavanje i odlaganje stolice može dovesti do problema. Ne zanemarujte problem jer ne samo da je ovo stanje neprijatno, već nije ni zdravo. Ako ni vježbe ne pomažu, obavezno potražite stručnu pomoć. Prije svega u svojoj apoteci gdje će vam farmaceut preporučiti najbolji laksativ. Potražite onaj koji djeluje preko noći i donosi olakšanje ujutro! Na to olakšanje i računate, zar ne!

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.