Zašto
Kotor

U malom pakovanju najbolje stvari

Zašto "cijeli svijet" ljetuje u Crnoj Gori? (Foto)

Izi džet (Easyjet) je povezao Mančester direktnom linijom s Tivtom, za koji je slavna Sofijia Loren rekla kako joj je jedna od najdražih bajki djetinjstva...

Poznatu frazu smo posudili, ali za naše južne susjede ona je posve prikladna. Zemlja koja zadnjih godina privlači turiste iz cijelog svijeta pravi je mamac za sve željne prekrasnih plaža, ludih noćnih provoda i uživanja u prirodnim ljepotama, piše Dnevnik.hr.

61214959kotorcrnagora1

Tako mala, a tako velika – možda je najbolji opis Crne Gore. Kanjon rijeke Tare, Durmitor, Lovćen, Kotor, Herceg Novi, sve se to smjestilo u malenu zemlju koju naseljava tek nešto više od 600 hiljada stanovnika. I koja, uprkos činjenici da je još daleke od Evropske unije i Eurozone, kao službenu valutu koristi Euro. Od proglašenja nezavisnosti 2006., kad su Crnogorci na referendumu izglasali izlazak iz zajedničke države sa Srbijom, turizam, koji je glavna privredna grana, iz godine u godinu sve više raste.
Tivata

U zadnje vrijeme, vile na obali došle su u rusko vlasništvo, jer su bogati stanovnici majčice Rusije, zaljubljeni u prirodu i ljepotu obale odlučili investirati u nekretnine za odmor. Do ove godine, povezanost low – cost letova je bila loša, ali je nedavno  Izi džet povezao Mančester direktnom linijom s Tivtom, za koji je slavna Sofijia Loren rekla kako joj je jedna od najdražih bajki djetinjstva.

MarinaExtension
Tivat, koji leži u bokokotorskom zaljevu, nedavno je dobio i luksuznu marinu gdje jahte vežu multimilioneri, tako da ga mnogi već vide kao novi Sen Trope. Kako je krenulo, ne bi se ni čudili.

No, od gradova je možda najljepši Kotor koji se nalazi pod zaštitom UNESCO – a i ima jedno od najljepših starogradskih jezgara uopšte. Grad ima ostatke venecijanske i otomanske gradnje, ali i habsburške, tako da je miks raznih kultura. Ko želi da uživa u arhitekturi i hoda starim ulicama, Kotor je izbor s kojim se ne može pogriješiti.
maxresdefault

Vjerovatno najpopularnije odredište je Budva. Najposjećenija je zbog obilja plaža koje nudi, mnoštva turističkih sadržaja i ludog noćnog života, a kao što Tivat nazivaju novim Sen Tropeom, Budvu često upoređuju sa Majamijem. S druge strane, ako vam nije do gužve, nastavite vožnju do Ulcinja koji se nalazi na granici s Albanijom, a svi ljubitelji kupanja bez opreme za kupanje (nudisti) ovdje će doći na svoje, jer se tu nalazi najbolja nudistička plaža u zemlji.

 

61116604durmitornacionalniparkcrnagoraputovanjaplaninapriroda

Od prirodnih ljepota obavezno valja posjetiti nacionalni park Durmitor. Zbog svoje nevjerovatne ljepote i vrijednosti, park je uvršten u listu Svjetske baštine, a rijeka Tara koja prolazi parkom uvrštena je u svjetske ekološke rezervate biosfere. Ovdje se nalaze i brojne endemske biljne vrste, ali i životinje poput divljih svinja, divokoza, vukova… U svakom slučaju, voljeti prirodu i posjetiti Crnu Goru, a ne otići na Durmitor, zbilja je grehota. 

Durmitorskrckojezero

I tako, o Crnoj Gori bi mogli pisati još hvalospjeva, ali s obzirom na blizinu, mislimo da vam je ovaj mali vodič dovoljan kako bi vas zainteresovao da posjetite ovu malenu, ali ponudom veliku, zemlju, zaključuje portal Punkufer.hr

61116576durmitorcrnagoraputovanjeaktivanodmornetaknutapriroda

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.