Ako imate ove simptome ODMAH idite kod ljekara
Ilustracija

Ne čekajte da bude kasno

Ako imate ove simptome ODMAH idite kod ljekara

Simptome policističnih jajnika žene često ne prepoznaju,tj. pripisuju ih stresu.

Policistični jajnici opisuju se kao tiha bolest jer simptome vrlo često pripisujemo stresu. Zbog toga mnoge žene ni ne znaju da imaju policistične jajnike jer, na primjer, izostanak menstruacije pripisuju stresu. 

Predstavljamo vam nekoliko simptoma na koje treba da obratite pažnju i na vrijeme se javite svom ginekologu. 

Neredovne menstruacije ili potpuni izostanak menstruacije 

Poremećaji menstrualnog ciklusa jedan je od glavnih pokazatelja policističnih jajnika. Može se dogoditi da žena nema uredan ciklus, da menstruacija traje predugo ili da postoji stanje amenoreje odnosno potpunog izostanka menstruacije.

Neredovna menstruacija može biti i posljedica naglog gubitka kilograma ili gojenja, stresa, a izostanak menstruacije može biti znak hormonalne neravnoteže. Koji god bio uzrok, javite se ginekologu ako menstruacija nije redovina i uredna. 

Pojava dlačica na neuobičajenim mjestima 

Kod sindroma policističnih jajnika jajnici proizvode povećane količine androgenih hormona koji podstiču rast dlačica. Guste dlačice mogu se pojaviti na bradi, oko bradavica, na prsima, s unutrašnje strane bedara, na stomaku. Ako se na dijelovima tijela na kojima to nije tipično za žene pojave gušće dlačice, to upućuje na prisustvo policističnih jajnika. 

Pretjerana pojava akni 

Povećane količine androgenih hormona, osim dlačica, podstiču i pojavu akni . Ti hormoni podstiču proizvodnju sebuma, a kombinacija pretjeranog izlučivanja masnoća i staro kožno tkivo uzrokuje začepljene pore. Sve to može dovesti do upaljene kože, crvenila i sličnih stanja. Kod policističnih jajnika akne se često pojavljuju na prsima i vratu. 

Rast stomaka 

Ukoliko se gojite u predjelu stomaka a ne znate od čega to takođe može da upućuje na policistične jajnike. Ovdje govorimo o abdominalnoj debljini što znači da se u većine žena s policističnim jajnicima masno tkivo nakuplja u predjelu stomaka. 

Kucnilekar.com

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.