Za novi model Tesle 325.000 narudžbina
Foto: AP/Beta

Električni automobil

Za novi model Tesle 325.000 narudžbina

Novi model električnog automobila kompanije Tesla širom svijeta je za nedjelju dana naručilo 325.000 ljudi, naveo je direktor Tesle Elon Mask.

Broj narudžbina za sedam dana od predstavljanja najjeftinijeg Teslinog modela dosad nije zabilježen kad je riječ o električnim automobilima. Nisan je širom svijeta od kraja 2010. prodao 210.000 modela "lif" (Leaf), a Tesla ukupno 110.000 električnih automobila otkad je počela da ih pravio 2008.

Mask je prije par dana naveo da će zbog velikog broja porudžbina Tesla možda morati da otvori još jednu fabriku.

Novi model Tesle, čija je početna cijena 35.000 dolara, kupci će moći da zaista kupe tek na kraju sljedeće godine. Potencijalni kupci za rezervaciju treba da ostave depozit od 1.000 dolara.

S osnovnom cijenom od 35.000 dolara, bez državnih podsticaja za električna vozila, "model 3" je više nego duplo jeftiniji od Teslinih prethodnih modela.

Mask je prototip "modela 3" predstavio je 31. marta u studiju te kompanije u Los Anđelesu. Prvog dana pretprodaje "model 3" je naručilo 115.000 ljudi.

Mask je rekao da "model 3" može da ide najmanje 346 kilometara poslije punjenja, što je duplo više na električna vozila u istom cjenovnom rangu.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.