7 ranih upozorenja da imate cistu na jajniku
Foto: Thinkstock

Ne ignorišite ih!

7 ranih upozorenja da imate cistu na jajniku

Od velike je važnosti da osluškujete svoje tijelo i na vrijeme primijetite sve što nije opasno, a moglo bi da bude. Žene često na jajnicima imaju ciste koje su potpuno benigne i nestanu same od sebe, međutim, kada se cista uveća ili nastane više njih, to već može izazvati ozbiljne probleme.

U nastavku slijedi 7 simptoma koje nikako ne smijete ignorisati! Ovo su rana upozorenja da na jajnicim imate ciste:

- nadimanje ili otok abdomena,

- bolno pomjeranje crijeva,

- bol u karlici prije ili tokom menstrualnog ciklusa,

- bolan polni odnos,

- bol u donjem dijelu leđa ili butinama,

- osjetljive grudi,

- povraćanje i mučnina.

Kao što vidite, mnogi od ovih simptoma, slute na dolazak ciklusa ili čak na trudnoću. Ipak, ukoliko se jave i neki od ovih simptoma, ne smijete da čekate mnogo već morate da posjetite ljekara:

- veoma oštar i jak bol u karlici,

- visoka temperatura,

- nesvestica i vrtoglavica,

- ubrzano disanje.

Ukoliko imate rane simptome ili se ljekar slaže da možete konzumirati uz terapiju, postoji nekoliko sjajnih biljaka koje će na prirodan način ukloniti cistu.

1. Crni kohoš
Ova biljka je fantastična za menstrualne bolove, pa potražite tablete u apoteci.

2. Konopljika
Pomoću ove biljke hormoni se vraćaju u normalnu, a trudnice nikako ne smiju da je koriste.

3. Maca korijen
Biljka plodnosti, balansira hormone u organizmu i pomaže proizvodnju progesterona.

4. Babin zub
Ova biljka hrani reproduktivni sistem, ali i normalizuje ovulaciju.

5. Korijen maslačka
Pomoću ove biljke toksini iz organizma nestaju, što blagotvorno djeluje i na jajnike.

6. Gujina trava
Jedan od najboljih lijekova za čišećenje jetre, upravo je ova biljka. Hormoni se balansiraju, a ciste sa jajnika nestaju.

7. Korijen sladića
Korijen sladića djeluje na endokrini sistem i rad nadbubreže žlijezde koja rastvara ciste na jajnicima. Ipak, osobe sa povišenim krvnim pritiskom, moraju izbjegavati ovu biljku.

8. Cvijet crvene deteline
Kako je ova biljka bogata fitoestrogenima, koji se u ljdskom tijelu ponašaju kao estrogeni, konzumiranjem se balansiraju hormoni i samim tim i ciste se umanjuju i nestaju.

9. Divlji jam
Ova biljka pomaže kod menstrualnih bolova, ali i umanjuje šanse za nastanak cista na jajnicima. Vodite računa o svom zdravlju prevencijom, ali i osluškivanje svog tijela.

Mogujatosama.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.