Hong Kong gasi svjetleće reklame
Hong Kong

Odluku podržalo više od 4.000 preduzetnika

Hong Kong gasi svjetleće reklame

Kako bi smanjila svjetlosno zagađenje, donijela je odluku da pogasi ikonične svjetleće reklame.

Odluku je podržalo više od 4.000 preduzetnika i različitih organizacija, a svjetla će biti ugašena od ponoći do 7 sati ujutro. 

Cilje je da se smanjenjem nepotrebne emisije svjetlosti uštedi električna energija i smanji proizvodnja ugljen-dioksida. 

Hongkong je već nekoliko puta do sada odnio titulu grada sa najvećom stopom svjetlosnog zagađenja na svijetu, koje može da prouzrokuje iscrpljenost i poremećaj sna. 

Naučnici sa Hongkonškog univerziteta ustanovili su 2013. godine da je stepen osvijetljenosti grada oko 100 puta veći od međunarodnog standarda. 

Ipak, nisu svi zadovoljni odlukom vlasti. 

“Kada pomislite na Hong Kong i vizualnu kulturu, jedna od prvih stvari koja će vam pasti na pamet su upravo te svjetleće reklame. Jednom kada ih ne bude bilo, grad više nikad neće biti isti”, izjavio je Arik Čen, kustos muzeja “M+”, prenosi b92.

Muzej je organizovao interaktivnu onlajn izložbu sa ciljem da proslavi neonsku umjetnost i bude posljednje svjedočanstvo nestajućih hongkonških svjetala.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.