10 zanimljivih činjenica o Malti
Malta

10 zanimljivih činjenica o Malti

Smještena u Sredozemnom moru, Malta je dom za nešto manje od pola miliona stanovnika i jedna je od najgušće naseljenih zemalja svijeta.

Pročitajte neke zanimljivosti o ovoj divnoj ostrvskoj državi. 

1. Valeta je prijestonica Malte i jedno od mjesta na svijetu sa najvećim brojem istorijskih spomenika po kvadratnom kilometru, prema podacima UNESCO. 

2. U pećini Kalipso na Malti Homer je navodno napisao Odiseju. Iako pećina nije ništa posebno, vrijedi je posjetiti zbog prelijepe okoline. 

3. Republiku Maltu čine nekoliko ostrva, od čega su samo tri naseljena – Gozo, Komino i Malta. 

4. Zvanični jezici su engleski i malteški. 

5. S obzirom da je Britanija dugo vladala Maltom, neki običaji koje je ustanovilo Ujedinjeno Kraljevstvo zadržali su se i danas. Tako se i dalje u ovoj zemlji vozi lijevom stranom. 

6. Uz obalu zemlje još se uvijek se nalaze olupine uništenih brodova iz Drugog svjetskog rata. 

7. Malta je naseljena gotovo oduvijek! Ovdje postoje tragovi civilizacija koji datiraju još iz 6. vijeka prije nove ere. 

8. Mnogi holivudski hitovi snimani su upravo ovdje: “Gladijator”, “Troja”, “Kapetan Fillips”... 

9. Većina mladih na Malti žive s roditeljima sve dok ne uđu u brak. 

10. Malta ima stalne vazduhoplovne veze s čak 69 gradova uprkos svojoj skromnoj površini.

Dnevnik.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.