NASA snimila pijavicu na Marsu! (FOTO)
Foto: NASA

NASA snimila pijavicu na Marsu! (FOTO)

Rover Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije, „Oportjuniti“, već više od 4.000 dana istražuje površinu Marsa, a nedavno je prvi put fotografisao pijavicu, atmosfersku pojavu na koju su Zemljani odavno navikli.

„Oportjuniti“ je na visoravni Meridiani na kojoj se nalazi još od 2004. godine uspio da fotografiše atmosfersku pijavicu ili takozvanog pješčanog đavola.

„Ovo je jedan od najboljih primjeraka fotografija ove pojave na Meridiani. Zaista smo srećni što smo uspjeli da je uslikamo“, rekao je Rej Arvidson, zamjenik rukovodstva istraživanja pri misiji „Oportjuniti“.

Postojanje pijavica na Marsu znano je već godinama, a 2012. godine je, zahvaljujući Mars Reconnaissance Orbiter-u, fotografisan stub visok nevjerovatnih 19 kilometara.

Pijavice na Marsu nastaju na isti način kao i na Zemlji iako je atmosfera na Crvenoj planeti znatno rjeđa.

Pijavice se formiraju kada se tokom suvog dana dio površine zagrije brže od svoje okoline pri čemu dolazi do kovitlanja vazduha.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.