Maska od lana zateže lice
Ilustracija

Održite mladost

Maska od lana zateže lice

Napravite ovu odličnu masku i zaboravite na botoks

Sjeme lana sadrži velike količine kalijuma, magnezijuma, vitamina E, esencijalnih aminokisjelina, uključujući i omega 3 masne kisjeline. Blagotvorno djeluju ne samo na zdravlje nego i na kožu, kao odlično kozmetičko sredstvo. Najinteresantnija komponenta lanenog sjemena je fitoestrogen. Zahvaljujući njoj, ženska koža ostaje lijepa i mlada, čak i u zrelom dobu jer je čini glatkom, elastičnom i aktivira proces obnavljanja, a poboljšava i strukturu kose i noktiju.

Laneno sjeme unosi svoju ljekovitu, pomlađujuću masnoću u „izduvane“ i naborane zone lica, posebno u osjetljiv dio oko očiju, gdje je koža najtanja, i vraća licu „mladalačku zategnutost“.

Pripremite masku

Najbolje je kupiti cijele sjemenke lana i samljeti ih u mlinu za kafu (ne morate ih samljeti u brašno, samo ih malo izdrobite). Neki koriste i cijele sjemenke za ovaj recept, ali su mljevene praktičnije jer brže i bolje ispuštaju ljekovite materije u vodu. Iako je kupovno mljeveno sjemenje praktičnije za upotrebu, cijele sjemenke imaju duži rok trajanja. Ovu masku za zatezanje lica pripremite svakog jutra, a koristite je svake večeri prije spavanja. 

Kašiku lanenog sjemena prelijte trećinom čaše proključale vode, promiješajte nekoliko minuta, zatim pokrijte salvetom i ostavite do uveče, pa procijedite. Koristite samo gustu želatinoznu vodu u koju je sjeme pustilo svoje ljekovite materije. Na očišćeno lice i vrat nanesite ovaj rastvor komadićem vate. Ne morate izbjegavati zonu oko očiju, samo pazite da vam ne upadne u oko. Kada se maska na licu sasuši, namažite ponovo. Proceduru ponovite pet puta. Pokušajte da za vrijeme tog postupka ne pričate i da se ne smijete. Kada završite, isperite lice mlakom vodom i namažite hranjivom kremom. Već poslije 12 dana vidjećete koliko će vam koža izgledati zdravije i ljepše!

Kako djeluje?

» Temeljno čisti i uklanja nečistoću
» Podiže konture lica i zateže kožu
» Pegla dublje pore
» Smanjuje lučenje sebuma kod masnog tena
» Vlaži kožu
» Obavlja piling 
» Sprečava nastanak akni 
» Usporava nastanak bora

Kurir

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.