3 jednostavna trika za dobijanje mišićne mase
Foto: Shutterstock

Savjeti

3 jednostavna trika za dobijanje mišićne mase

Aktivni ste, bavite se sportom, ali nikako da nabacite mišiće. Ova tri jednostavna savjeta će vam pomoći u tome.

NE FORSIRAJTE KARDIO TRENINGE

Dizanje tegova nije omiljeno kod sportista. U zavisnosti od toga čime se bave, svako od njih će prije provesti sate na terenu igrajući basket ili fudbal nego u teretani. Međutim ako želite da na plaži ostavite utisak, umjesto na kardio fokusirajte se na trening snage.

Naučnici su došli do saznanja da su treninzi snage i treninzi izdržljivosti u suprotnoj sprezi i imaju negativan uticaj kako na mišićnu masu tako i na izdržljivost. Vašem tijelu je potrebna određena energija koju unosite putem hrane kako biste mogli na treningu da date svoj maksimum.

Ukoliko vježbate duži period, a niste unijeli dovoljno hranljivih sastojaka vaše tijelo će crpjeti energiju iz zaliha kako bi mogli da izdržite trening. Savjet stručnjaka je da se nekoliko mjeseci posvetite dizanju tegova i odlasku u teretanu, a drastično smanjite kardio treninge.

Ipak, ako trenirate fudbal ili neki drugi grupni sport koji se bazira na izdržljivosti gledajte da vam treninzi budu što kraći.

BOGAT DORUČAK

Ako želite da dobijete na masi moraćete da unosite i veću količinu hrane. To naravno nikako ne znači da treba da jedete sve i svašta, posebno ne fast food ili bilo koju drugu masnu i prerađenu hranu koja ima visok procenat soli i trans masti.

Savjet nutricionista je da, ako se aktivno bavite sportom, vaš dnevni unos kalorija bude između 3.000 i 3.500 hiljade kalorija.

Jedite hranu koja sadrži visok nivo proteina. Punomasne mliječne proizvode, svježe meso, jaja, povrće i voće. Od žitarica najbolje je da birate one sa cijelim zrnom.

FOKUSIRAJTE SE NA FORMU

Svakako će vam u početku podizanje velikog tereta iz čučnja predstavljati najveći izazov, ali ni to nije dovoljno ukoliko želite da izgradite mišiće vrijedne okretanja glave na ulici i naravno plaži.

Sigurno ste vidjeli da neki momci u teretani ne izgledaju kao teškaši, ali da mogu dosta da podignu. To je zato što su oni poboljšali efikasnost pokreta.

Prilikom dizanja velike težine fokusirani ste na ravnomjernom raspoređivanju težine čime se napetost koju osjećate u mišićima ravnomjerno distribuira duž cijelog tijela umjesto na određenu grupu mišića. Ako želite da dobijete na mišićnoj masi treba da kontrolišete pokrete. Usporite tempo dizanja i više se bavite formom.

Menshealth

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.