Da li ćemo ključeve od automobila čuvati u frižideru?
Ilustracija

Istraživanje sproveo njemački auto-klub ADAC

Da li ćemo ključeve od automobila čuvati u frižideru?

Savremeni automobili koji su opremljeni tehnologijom otključavanja vozila bez ključa još uvijek nisu dovoljno zaštićeni od krađe, s obzirom da lopovi pomoću relativno jeftine opreme mogu da ih otključaju i odvezu, pokazalo je istraživanje koje je sproveo njemački auto-klub ADAC.

Na ulicama je sve više automobila koji se otključavaju jednostavnim povlačenjem spoljne kvake, dok se "ključ" sa radio predajnikom nalazi u džepu ili torbici koju vozač nosi sa sobom. Da bi vlasnik mogao da otključa takvo vozilo, neophodno je da je ključ u neposrednoj blizini automobila, zbog kratkog dometa predajnika. Međutim, u vječitom nadmetanju stručnjaka za sprečavanje krađe automobila i lopova, ovi drugi i ovog puta su pronašli način da uđu u vozilo i ukradu ga, prenosi b92.

Iako je već godinama poznato da su automobili koji se otključavaju "bez ključa" na meti lopova, ADAC-ovo istraživanje pokazuje da se sigurnost ovakvih vozila nije popravila. Njemački auto-klub otkrio je da je moguće nabaviti elektronsku opremu po cijeni od svega 200 eura, uz čiju pomoć lopov može da uhvati radio signal automobilskog ključa koji se nalazi u blizini i pojača njegovo dejstvo sa par metara, na par stotina metara. 

To znači da je moguće da druga osoba neovlašćeno otvori vrata od zaključanog vozila, dok je vlasnik na primjer na poslu ili kod kuće, a ključ mu se nalazi na stolu ili u džepu. Na taj način, kradljivac je u stanju da otključa i uđe u automobil. A kada se jednom nađe u vozilu, često više nema nikakvu prepreku da pokrene motor i odveze automobil, s obzirom da mnogi proizvođači omogućavaju da motor radi čak i kada vozilo izađe iz dometa ključa. 

ADAC je sa uspjehom isprobao ovu tehniku na više automobila u Evropi, uključujući modele marki Audi, BMW, General Motors, Ford, Kia i Toyota. U toj organizaciji navode da ova tehnika krađe nije nova, ali da i dalje predstavlje prijetnju po vlasnike savremenih modela automobila. Prema njihovim riječima, u ovom slučaju jedini siguran način zaštite od krađe je da se ključ odloži u kutiju ili torbu koja bi imala karakteristike Faradejovog kaveza, i koja bi sprečavala prodor radio signala. 

Njujork tajms, koji se takođe bavio ovom problematikom, u tekstu iz 2015. navodi da je za tako nešto može da posluži i frižider, aparat koji se nalazi u svakom domu, kao i u mnogim kancelarijama, a koji se ponaša kao Faradejev kavez. Na taj način, smatra ovaj list, automobil bio bi bezbjedan od lopova.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.