Planeta dobila ime po Pupinu
Mihajlo Pupin

Otkrivena 2001. godine

Planeta dobila ime po Pupinu

Jedna mala planeta otkrivena 2001. godine na predlog astronoma Vladimira Benišeka iz Astronomske opservatorije u Beogradu dobila je ime Pupin, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Kako se navodi, Centar za male planete Međunarodne astronomske unije prihvatio je u srijedu prijedlog astronoma Vladimira Benišeka da se jednoj maloj planeti, otkrivenoj 2001. godine, da ime Pupin. 

Čast imenovanja Benišek je zaslužio svojim dugogodišnjim proučavanjem promjene sjaja malih planeta, navelo je društvo Ruđer Bošković. 

Prijedlog je dao krajem 2015. godine, u godini u kojoj je obilježena 80. godišnjica od smrti velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina. 

Mihajlo Pupin od ranije ima krater na Mjesecu.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.