Novi trend među turistima: Plivanje sa otrovnim zmijama (VIDEO)
Foto: Screenshot

Da li biste se i vi usudili?

Novi trend među turistima: Plivanje sa otrovnim zmijama (VIDEO)

Stižu dobre vijesti za brojne avanturiste koji putuju u udaljene zemlje u potrazi za nekim od najopasnijih zmija na svijetu. Julijan Gergel sa Univerziteta “Kejs vestern rezerv” sastavio je bazu njihovih staništa širom svijeta.

Baza podataka namijenjena je ljubiteljima zmija šarunica (Laticauda colubrina), kako bi prema njoj mogli da organizuju svoj odmor i konačno dobiju priliku da uživo vide ova smrtonosna bića. 

Iako su smrtnosnije od kobri, šarunice važe za razigrana bića koja će rijetko kad napasti nekoga, kao što se može vidjeti na priloženom snimku. 

Zmije su, prema izvještajima, do sada napadale ljude samo ukoliko bi se osjetile ugrožene od strane adrenalinskih zavisnika koji često plivaju ‘rame uz rame’ sa ovim otrovnim stvorenjima. 

Najčešće nastanjuju plitke vode zapadnog Pacifika i istočni dio Indijskog okeana, a može se vidjeti i kako uživaju na suncu širom obala Japana, Indonezije, Andamanskih ostrva i Fidžija. 

Baza je sastavljena sa ciljem očuvanja populacije šarunica, medicinska istraživanja, kao i pružanja važnih informacija turistima koji bi željeli da ih vide u prirodnom staništu. 

Nažalost, ove životinje su zbog klimatskih promjena sve ugroženije. 

Mapa je priložena u okviru koja je objavljena na stranici zookeys.pensoft.net.

Lonely planet/b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.