5 vaginalnih poremećaja za koje treba da znate
Ilustracija

Obratite pažnju

5 vaginalnih poremećaja za koje treba da znate

Vagina se sama čisti, pa joj ne treba mnogo pažnje, kao ostalim dijelovima tijela. Međutim, za neke žene to može biti veliki problem.

Brojevi variraju, ali manji procenat žena (od cjelokupnog broja generalno zdravih žena) se nosi sa rijetkim vaginalnim problemima koji stvaraju užasan neprijatan osjećaj tokom seksualnog odnosa, ali i običnih svakodnevnih aktivnosti, kao što je na primjer - sjedenje. Ono što je najgore u svemu ovome je da, doktori nekada ne mogu odmah da otkriju šta izaziva takve probleme, što znači da tretmani nisu potpuni i da su praktično - nepostojeći. Pogledajte kojih pet poremećaja čini život težim nekim nesrećnim damama.

1. Grčenje vaginalnih mišića

Ovo se uglavnom dešava kada imate Vaginizam, misteriozni poremećaj koji je okarakterisan kao nehotično stezanje donjih mišića karlice koji kontrolišu vaginu. Stisnuti mišići mogu biti neprijatni i bolni, a ponekad izazivaju i grčeve. Šta ih izaziva i dalje nije jasno, ali se pretpostavlja da iza stoji neki psihološki razlog, kao što su anksioznost ili seksualno zlostavljanje. Dobra vijest je da se vaginizam može izliječiti, a jedno rješenje su Kegelove vježbe: stiskanje i opuštanje mišića karlice, koje tokom vremena pomažu kod njihovog kontrolisanja. Drugo rješenje su plastični dilatatori koji se dobijaju od strane ljekara, a koji se stavljaju u vaginu da bi se karlični mišići opustili.

2. Intezivan bol pri otvoru vagine

Žene sa vulvodinijom svakodnevno doživljavaju hronične bolove pri otvaranju vagine. Ne govorimo samo o tupom bolu; bol se često opisuje kao intezivan osjećaj pečenja. Najgori dio je to što se ne zna šta prouzrokuje ovaj problem. Žlijezde na otvoru vagine postaju upaljene iz nekog razloga i stvaraju bol pri odnosu. čak i aktivnosti kao što su sjedenje ili šetanje mogu biti vrlo bolni. Pošto je uzrok nepoznat (nije povezan sa prenosnim seksualnim bolestima ili drugim infekcijama), tretman generalno uključuje smanjivanje simptoma. To može značiti upotrebu antidepresiva ili drugih lijekova ili odlazak na operaciju kojom se uklanjaju upaljeni dijelovi.

3. Pojava bijelih naslaga

Dodajte sklerozne lišajeve na dugu listu sporednih efekata perimenopauze - životnom dobu u vašim srednjim do kasnim četrdesetim godinama u kojem se proizvodnja hormona estrogena smanjuje. Smanjeni nivoi estrogena mogu rezultovati formacijom gustog bijelog plaka na koži i vagine i oko nje. Može izazivati veliki svrab i izgleda kao ekcem na vagini. Osim promjena u pigmentu, tkivo vagine postaje tanje, što dovodi do iritacije i neprijatnog osjećaja. U nekim slučajevima, seks može biti nemoguć. Sklerozni lišajevi se, na svu sreću, mogu izliječiti uz pomoć steroida ili topikalnog estrogena.

4. Blokirani himen

Himen-prstenasto tkivo na ulazu u vaginu, normalno ima malu rupu na sebi, koja dozvoljava menstrualnoj krvi da slobodno prolazi. Međutim, kod nekih djevojaka se dešava da imaju skroz zatvoren himen (membranu) koja totalno blokira otvor vagine. Uglavnom se diagnostikuje tokom tinejdžerskog doba, nakon što se dobije prvi ciklus. Mentruaciona krv ne može da izađe iz vagine, pa se nakuplja unutra, izazivajući bol. Kada se jednom dijagnostikuje, himen se ispravlja relativno malom hirurškom procedurom, koja ne utiče na mogućnost imanja seksualnog odnosa niti na trudnoću u budućnosti.

5. Mekane kvrge

Malo bi bilo čudno da osjetite kvrgice na vaginalnim usnama. Ovo se dešava kada se razvije cista na Bartolinovoj žlijezdi u vagini. Svaka strana spoljnih vaginalnih usana sadrži Bartolinovu žlijezdu, mali organ koji postoji da bi vlažio spoljni kraj vagine. Stvar je u tome, što se nerijetko dešava da se neka od tih žlijezda začepi. Tečnost se zatim skuplja unutar nje i tako stvara kvrgu koja varira u veličini od graška do klikera. Pravi problem nastaje kada se žlijezda inficira i pretvori u apsces. To ćete znati ako kvrga postane bolna i osjetljiva, a možete se i prehladiti i imati povišenu temperaturu. Ako se u kanalu formira cista, to može biti neprijatno, ali ne i bolno. Ako vam se zadesi ovo, obavezno posjetite ginekologa, što je prije moguće, koji će drenirati apsces i prepisati vam antibiotike. Ove upale se mogu vraćati, sve dok se cijela žlijezda ne izvadi.

Zenskimagazin.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.