Prema Zemlji jure dvije komete: Proći će toliko blizu, kao nikada do sada
ilustracija

Ne predstavljaju opasnost

Prema Zemlji jure dvije komete: Proći će toliko blizu, kao nikada do sada

Početkom sljedeće sedmice Zemlju očekuje jedan od najbliskijih susreta s nekom kometom nakon dugo vremena.

Pored naše planete trebala bi da prolete dvije komete - jedna u ponedeljak, a druga u utorak, ali nijedna ne bi trebalo da predstavlja opasnost, prenose Nezavisne.

U NASA navode da će oba objekta proletiti "nevjerovatno blizu" Zemlje. Jedan od njih trebao bi da bude udaljen "samo" 2,2 miliona kilometara od nas, što je treći najbliži prolazak otkad se bilježi udaljenost. Prva kometa se zove '252P/LINEAR', a otkrili su ga ugledni naučnici sa MIT prije 16 godina.

On bi trebao proletiti na udaljenosti od 3,3 miliona kilometara od naše planete. Njena "bliznakinja" otkrivena je prije samo nekoliko mjeseci, a uočili su ga stručnjaci sa Univerziteta na Havajima, koje ima veliki teleskop pozicioniran na Mauiju.

Prvo su mislili da je riječ o asteroidu, ali onda su primijetili njegov jedva vidljiv rep pa su zaključili da je ipak riječ o kometi. Nazvali su je 'P/2016 BA14'. U dosad poznatoj istoriji, bliže od druge komete Zemlji su prišli (a da na nju nisu pali) samo kometa Lexell 1770. godine i kometa IRAS-Araki-Alcock 1983. godine.

Prva od dvije komete koje će proletiti pored Zemlje sljedeće sedmice smatra se svojevrsnom bliznakinjom one druge zbog jako slične orbite koju imaju. Druga je, inače, upola manja od prve i vjeruje se da bi zapravo mogla biti riječ o komadu prve komete, koji se u jednom trenutku odvojio.

NASA eksperti navode da sličan blizak susret ne treba očekivati u sljedećih 150 godina.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.