Rozberg pobijedio u trci za Veliku nagradu Australije
Foto:Getty images

Formula 1

Rozberg pobijedio u trci za Veliku nagradu Australije

Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobijedio je danas u trci za Veliku nagradu Australije, prvoj u ovogodišnjem šampionatu Formule 1.

Rozberg je ostvario rezultat od sat, 48 minuta, 15 sekundi, 565 stotinki i ostvario četvrtu uzastopnu pobjedu, a 15. u karijeri, prenijela je Beta.

Drugo mjesto zauzeo je njegov klupski kolega, dvostruki uzastopni svjetski šampion Luis Hamilton, a treći kroz cilj prošao je vozač Ferarija Sebatijan Fetel.

Vozač Red Bula Danijel Rikardo zauzeo je četvrto mjesto, peti je bio Felipe Masa iz Vilijamsa, dok je šesto mjesto zauzeo Roman Grožan za debitantsku ekipu u Formuli 1 Has. Bodove su još osvojili Niko Hilkenberg iz ekipe Fors Indija, vozač Vilijamsa Valteri Botas, i vozači ekipe Toro Roso Karlos Sainc i Maks Verštapen.

Hamilton je startovao sa pol-pozicije, a iza njega Rozberg, ali su bolidi Ferarija odlično krenuli, obišli ih preuzeli prve dvije pozicije. Rozberg je bio treći a Hamilton tek šesti, iza Verštapena i Mase.

Dvojac Ferarija Fetel i Kimi Raikonen sigurno je držao vodeće pozicije, a u 18. krugu trka je prekinuta na 10 minuta posle sudara Fernanda Alonsa iz Meklarena i Estebana Gutijeresa iz Hasa. Alonso je želio da ga obidje, ali je Gutijeres zakočio nešto ranije, pa ga je bivši svjetski šampion udario a zatim se zabio u ogradu. Obojica su nepovrijeđeni izašli iz svojih bolida s tim što je bolid Meklarena potpuno uništen.

Kada je trka nastavljena Rozberg je bio nešto brži od ostalih, a u 24. krugu Raikonen je morao da odustane zbog požara na bolidu, pa je Rikardo preuzeo treće mjesto.

U 36. krugu Fetel je otišao na zamjenu guma, ali su mehaničari pogriješili prilikom zamjene prednje lijeve pa je Njemac ostao u boksu 5,6 sekundi i na stazu se vratio kao četvrti, a vođstvo je preuzeo Rozberg, ispred Rikarda i Hamiltona.

Aktuelni svjetski prvak je dobro vozio i u 43. minutu pretekao je Rikarda na drugom mjestu sa oko 10 sekundi zaostatka za Rozbergom. Do kraja trke Rozberg je sigurno sačuvao vođstvo, a Hamilton je uspio da se odbrani od napada Ferarija, pa je Mercedesov dvojac ostao na vodećim pozicijama.

Naredna trka u šampionatu voziće se 3. aprila za Veliku nagradu Bahreina.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.