Pravilno šminkanje prema svakom obliku lica (FOTO)
Ilustracija

Njegujte svoju kožu

Pravilno šminkanje prema svakom obliku lica (FOTO)

Njega kože jedan je od svakodnevnih rituala na koje treba posebno obratiti pažnju. Pravilno čišćenje lica prvi je korak koji spada u svakodnevnu njegu, i to bez obzira na to da li je koža problematična, normalna, suha ili masna. Ako želite lijepo i njegovano lice, započnite s pravilnim čišćenjem.

Za početak, pobrinite se da vam ruke budu čiste

Najbolje ih je temeljito isprati antibakterijskim sapunom kako biste izbjegli prenos eventualnih bakterija i nečistoća s ruku na kožu lica.

Uklanjanje tragova šminke

Drugi korak je temeljito uklanjanje svih tragova šminke kako biste dobro očistili sve dubinske pore. Za uklanjanje šminke možete koristiti mlijeko za čišćenje ili tekući sapun namijenjen uklanjanju šminke.

Ispiranje lica

Nakon skidanja šminke lice je potrebno dobro isprati mlakom vodom kako bi se pore raširile. U ovom koraku nije dobro koristiti hladnu vodu jer ona zatvara pore. Vruća voda takođe nije dobra jer ispirete slojeve epiderme zbog čega nam se koža ljušti i postaje suha.

Piling

Nakon umivanja na red dolazi piling lica. Ovdje valja napomenuti kako je za svakodnevnu njegu salicilna ili glikolna kiselina za čišćenje mnogo nježnija i učinkovitija od zrnatog pilinga. Salicilna i glikolna kiselina u isto vrijeme djeluju i protiv starenja kože te sprečavaju nastanak bubuljica. Zrnati piling možete koristiti jednom mjesečno, i to na način da čistim rukama lagano istrljajte lice po mogućnosti prirodnim pilingom.

Rukavica za lice

Nakon pilinga, pamučnom krpom ili rukavicom za lice istrljajte nježno kožu tako uklonite sve izumrle stanice i preostalu nečistoću. Pripazite na to da ta rukavica bude čista jer se i na njoj mogu zadržati štetne bakterije.

Hladna voda

Sada ponovno slijedi ispiranje lica čistom vodom. No sada ćete koristiti hladnu vodu kako biste zatvorili pore lica. Nakon umivanja pustite da vam se koža osuši prirodnim putem, na zraku.

Područje oko očiju

Još jednom nježno očistite dio kože na području oko očiju, pogotovo ako ste prethodno imali maskaru, tuš i sl. Oči su jako osjetljive, te je moguća iritacija u slučaju kad ih se ne očisti kako treba, pogotovo kada su u pitanju ostaci make upa.

Krema

Za kraj na kožu je potrebno nanijeti blagu kremu za njegu i dobro se naspavati, jer kvalitetan odmor i zdrav san iznimno utječu na ljepotu naše kože.

Maska

Potrudite se da barem dva puta mjesečno na lice nanesete kvalitetnu hranjivu masku. Pripazite samo da to bude maska koja odgovara vašem tipu kože.

Voda i voće

Pripazite na to da pijete dovoljno tekućine i da se hranite zdravo. U vaš svakodnevni meni ne zaboravite uključiti svježe voće i povrće, oni su melem za našu kožu, a i za čitav organizam.

 

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.