Ovo su najčešći simptomi otkazivanja bubrega!
Foto: Thinkstock

7 stvari na koje morate obratiti pažnju

Ovo su najčešći simptomi otkazivanja bubrega!

Otkazivanje rada bubrega je treći najčešći zdravstveni problem nakon bolesti srca i raka i zato je vrlo važno da znamo da uočimo simptome prije nego što bude prekasno.

Bubrezi tiho gube svoju funkciju, ne bole i ne daju konkretne signale na koje treba obratiti pažnju i koji bi mogli da ukazuju na bolest. Pojedine osobe godinama mogu da imaju visok krvni pritisak ili dijabetes, da bi se tek nakon deset i više godina ispoljili jasni znaci bubrežnog oštećenja.

Glavna funkcija bubrega jeste filtriranje svih štetnih materija u krvi. Masna krana bogata holesterolom koju svakodnevno konzumiramo može negativno da utiče na proces filtriranja i otkazivanje bubrega.

Ovi organi su takođe zaduženi za regulisanje krvnog pritiska, balans elektrolita u organizmu i proizvodnju crvenih krvnih ćelija.

S obzirom na njihovu važnost za organizam, vrlo je važno da na vrijeme umijemo da uočimo sve simptome koji mogu da ukazuju na to da nešto sa bubrezima nije kako treba.

1. Urinarni problemi

Ako često idete u toalet, pogotovo noću, postoji šansa da imate bolest bubrega jer do ovoga uglavnom dolazi kada su bubrezi oštećeni.

2. Krv u urinu

Ako zajedno sa urinom primijetite i krv, najbolje bi bilo da potražite pomoć doktora jer bi to mogao da bude znak otkazivanja funkcija bubrega.

3. Natečeni udovi

Kada su vam noge i članci natečeni poput balona to može biti simptom smanjene funkcije bubrega koja dovodi do zadržavanja natrijuma u organizmu.

4. Manjak apetita

Gubitak apetita koji je praćen mučninom i povraćanjem je još jedan znak koji nikako ne bi trebalo ignorisati. Do ovoga dolazi usljed gomilanja toksina u organizmu, što može dovesti do prestanka rada bubrega.

5. Nadutost očiju

Kada bubrezi propuštaju veliku količinu proteina u urin, to može dovesti do nadutosti očiju. Ako primijetite ovaj simptom, najbolje bi bilo da testirate krv i bubrege.

6. Grčevi

Disbalans elektrolita u organizmu može da dovede do problema sa radom bubrega. Ako tokom cijelog dana imate problema sa grčevima, to bi mogao da bude jasan znak da sa radom bubrega postoji neki problem.

7. Svrab

Kada bubrezi nisu u stanju da održavaju balans minerala i nutrijenata u krvi, koža počinje da nas svrbi. Ako lijekovi i kreme ne pomažu, trebalo bi da posjetite doktora.

24sata.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.