Simptomi raka jajnika koje ne smijete da ignorišete
Foto: Thinkstock

Tihi ubica

Simptomi raka jajnika koje ne smijete da ignorišete

Rak jajnika je djelimično i dalje misterija za ljekare i naučnike, s obzirom na to da ga je još uvijek teško otkriti u ranoj fazi. Ovaj "tihi ubica" je jedan od najsmrtonosnijih kancera, a mada su uzroci njegovog javljanja i dalje nepoznati, postoje simptomi koji sugerišu da je možda pogodio baš vas.

Prema najnovijim istraživanjima američkih stručnjaka, postoji šansa da je rak jajnika zapravo kombinacija više različitih kancera, a ne jedinstvena bolest i da njegovi korijeni možda uopšte nisu u samim jajnicima.

Rak jajnika je peti na listi uzročnika smrti kod žena, a procenat onih koji žive duže od pet godina pošto se razbole manji je od 50 odsto, što su krajnje zabrinjavajući podaci i dovoljno govore o tome koliko je ova bolest za ljekare i dalje nedokučiva.

Rano otkrivanje bolesti trenutno je prioritet za stručnjake, s obzirom na to da se u najvećem broju slučajeva bolest dijagnostikuje kad je već uveliko metastazirala - a tada može biti prekasno.

Američko kancer udruženje otkriva nekoliko simptoma koji, ipak, mogu biti smjernica da nešto nije u redu s vašim tijelom i ako uočite bilo koji od njih, javite se odmah ljekaru.

Simptomi su sljedeći:

- nadutost

- bol u pelvičnom dijelu i abdomenu

- nedostatak apetita ili prebrzo zasićenje od hrane

- urinarni simptomi (česta potreba za mokrenjem)

Činjenica je da nijedan od ovih signala ne mora biti siguran znak da imate rak jajnika. Može se desiti da upućuje na rak nekog drugog dijela tijela ili pak na neku sasvim drugu bolest, ali, stručnjaci su složni, ako se ponavljaju i idu zajedno, velike su šanse da se radi upravo o ovoj opakoj bolesti.

Ako osjećate neki od ovih simptima više od 12 puta mjesečno, obavezno se javite ljekaru!

Od ostalih simptoma, koji mogu upućivati i na druga oboljenja, tu su:

- umor

- mučnina

- bol u leđima

- bol tokom seksa

- zatvor

- promene u ciklusu

- gubitak tjelesne težine i otoci u stomaku

24sata.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.