Ako imate ovakve fotografije na Fejsbuku, odmah ih uklonite!
Ilustracija

Oštre kazne za roditelje

Ako imate ovakve fotografije na Fejsbuku, odmah ih uklonite!

Policija u Francuskoj upozorava roditelje da ne objavljuju fotografije svoje djece na Facebook stranicama jer mogu ugroziti njihovu sigurnost izlažući ih pedofilima koji stalno vrijebaju ali i ugroziti njihovu privatnost.

Prema francuskim zakonima, kako piše Telegraph, roditelji mogu završiti u zatvoru i platiti kaznu i do 45.000 eura ako objave privatne detalje drugih osoba, uključujući i djecu. 

Stručnjak za pravo i etiku vezane uz internet Eric Delcroix tvrdi kako će "djeca za nekoliko godina lako moći tužiti svoje roditelje zbog objavljivala fotografija kada su bili mlađi".

Advokatica Viviane Geelles takođe ističe kako su roditelji odgovorni te da moraju štititi fotografije svoje djece.

S druge strane, oboje upozoravaju da roditelji moraju razmišljati o fotografijama koje objavljuju postavljajući sebi pitanje kako će se adolescenti i starija djeca spram njih osjećati kasnije.

Nakon objavljenog upozorenja roditeljima od strane policije da ne objavljuju fotografije, neke od njih su uklonjene dok u Facebooku razmatraju sistem koji bi upozorio roditelje kada fotografije svoje djece objave javno.

Avaz

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.