Prvi znakovi svih bolesti vide se na jeziku
Foto: Guliver/Thinkstock

Pregledajte se dok ne bude kasno

Prvi znakovi svih bolesti vide se na jeziku

Taman jezik ukazuje na pretjeranu upotrebu antibiotika ili čak na prve simptome AIDS-a.

Simptomi bolesti se mogu manifestovati na razne načine, ali ono što mnogi ne znaju je da se prvi znakovi bolesti mogu vidjeti već na jeziku. 

Jezik pomaže mnogim ljekarima da uspostave dijagnozu. Na njemu se može vidjeti da li imate prehladu, groznicu, hepatitis C, glavobolje ili probleme sa crijevima. 

Jezik zdrave osobe treba da je roze boje, čist i prekriven sitnim kvržicama, koje služe za prepoznavanje ukusa. 

Međutim, kada je jezik crven, crn ili bijel, to zači da nešto nije u redu sa organizmom.

Natečen jezik obično ukazuje na to da imate neku alergiju, dok taman jezik ukazuje na pretjeranu upotrebu antibiotika ili čak na prve simptome AIDS-a. 

Druge pukotine na jeziku mogu ukazati da imate seksualno prenosivu bolest, sifilis. Gladak i čvrst jezik može ukazivati da vam nedostaje vitamina B12. 

Najozbiljnija stvar koja se može uočiti na jeziku jesu ranice, kvrge ili krvarenje jezika, što može ukazivati na rak jezika. 

Indijski ljekari su razvili softver koji će pomoći da se uz pomoć digitalne fotografije detektuje promjena boje ili teksture jezika. Ovaj softver već sada prepoznaje 14 različitih stanja, a ljekari se nadaju da će uskoro uspjeti da razviju sličan program pomoću kog će moći da dobijaju slične podatke iz očiju. 

Takođe, naučnici smatraju da je dug i debeo jezik odgovoran za hrkanje.

Webtribune

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.