Prvi sudar koji je izazvao automobil bez vozača
Ilustracija

Google-ov automobil udario u autobus

Prvi sudar koji je izazvao automobil bez vozača

U kalifornijskom gradu Mauntajn Vju jedan od pametnih automobila bez vozača kojeg je napravila kompanija Google udario je u autobus i izazvao saobraćanu nesreću u kojoj nije bilo povrijeđenih

To je prvi sudar koji je izazvao automobil bez vozača. I ranije je bilo udesa u kojima su ovakvi automobili učestvovali, ali su za njih bili odgovorni vozači koji su u trenutku udesa preuzeli kontrolu za volanom.

Nesreća se dogodila 14. februara dok se automobil Googlea kretao brzinom od samo tri kilometra na sat.

Vozač koji se nalazio u njemu, kako prenosi BBC, vjerovao je da će autobus propustiti vozilo stoga nije preuzeo kontrolu nad volanom nakon čega je došlo do sudara.

Google je u saopštenju rekao da "snosi dio odgovornosti" za incident te su potvrdili izjavu vozača u automobilu koji je procijenio da će ga autobus propustiti jer je za to bilo dovoljno prostora. 

Takođe su istakli da će, na osnovu ovog sudara, pokušati dodatno prilagoditi softver.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.