Italijanski hirurg: Za transplantaciju glave potrebna 42 hirurga
Foto: Thinkstock

Operacija koju čeka ruski inženjer

Italijanski hirurg: Za transplantaciju glave potrebna 42 hirurga

Za izvođenje prve probne operacije transplantacije glave potrebno je 42 hirurga i 10 miliona eura, izjavio je italijanski hirurg Serđo Kanavero koji namjerava da izvede tu operaciju

Za izvođenje prve probne operacije transplantacije glave potrebno je 42 hirurga i 10 miliona eura, što je otprilike dva puta manje nego za izvođenje takve operaciju u Americi, izjavio je italijanski hirurg Serđo Kanavero koji namjerava da izvede tu operaciju na ruskom inženjeru Valeriju Spiridonovu koji pati od rijetke bolesti koja razara mišiće.

On je rekao da to nije investicija u pojedinačnu operaciju, već da se radi o tehnološkom i medicinskom napretku.

„Mi smo otvoreni za investicije. Međutim, najveći problem je naći adekvatnu operacionu salu s obzirom da je neophodno u nju smjestiti toliko veliki broj ljudi“, istakao je Kanavero.

Prema njegovim riječima, samo na honorare doktora koji će učestvovati u operaciji neophodno je izdvojiti oko pet miliona eura, jer će oni raditi na smjenu, obzirom da bi operacija trebalo da traje oko 36 sati.

Pored toga, milion eura će koštati i pribor za sječenje nervnih vlakana i njihovo ponovno povezivanje, a potrebno je obezbijediti i aparaturu za stimulaciju kičmene moždine.

Kanavero i Spiridonov se nadaju da će uspjeti da privuku ruske ili strane investitore, koji se, kako su rekli, ne boje da ulože svoj novac i doprinesu razvoju novih tehnologija.  

Novosti

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.