Zbog operacije grudi postala kleptomanka
Ilustracija

Brazil

Zbog operacije grudi postala kleptomanka

Jedna žena u Brazilu nije izašla iz hirurške sale samo sa većim grudima i ravnijim stomakom nego je nekoliko nedjelja nakon operacije patila i od ozbiljne kleptomanije.

Ubrzo nakon što je otpuštena iz klinike poslije esteskog zahvata, četrdesetgodišnja žena imala je neodoljivu potrebu da ukrade bilo šta. 

Najvjerovatnije objašnjenje njenih simptoma je da je žena imala smanjeni dotok krvi u mozak u nekom trenutku tokom ili odmah nakon hirurške intervencije. 

Takav ograničen dotok krvi lišio je mozak dovoljno kiseonika i drugih hranljivih stvari, remeteći funkciju mozga i dovodeći do oštećenja. Ovo oštećenje je sa određenim ciklusom u mozgu uzrokovalo neurološke probleme. 

Pošto je nakon opsežnih estetskih zahvata žena bila dezorijentisana, apatična i mamurna i imala rupe u sjećanju, urađena je magnetna rezonanca da bi se bolje razumjelo šta bi mogao da bude uzrok tih simptoma. 

Zbog smanjenog dotoka krvi i nedostatka kiseonika u određenim djelovima mozga nastalo je oštećenje u regijama mozga koje se odnose na sjećanje i učenje. Žena nije imala mentalnih problema prije operacije niti je koristila nedozvoljene supstance. 

Nakon što je puštena kući počela je da pokazuje tipične simptome kleptomanije, nekontrolisanu potrebu da ukrade nakon čega nastupa veliko olakšanje. 

Epizode kleptomanije trajale su samo nekoliko nedelja ali dovoljno dugo da je uhapse. Njeno privremeno stanje objašnjeno je policiji pa je poslije psihijatrijske procjene puštena. 

Za ovo stanje žena nije dobila nikakve ljekove i mozak je bio u stanju da izliječi sam sebe premrežavanjem i reorganizacijom moždanih veza. 

Literatura spominje još slučajeva kleptomanije poslije traumatskih povreda glave ili neurohirurške operacije ili nakon što ćelije mozga primaju manje kiseonika, ali to se veoma rijetko dešava. 

Neurološki ili psihijatrijski problemi mogu se javiti kao rezultat hirurških zahvata. To su obično privremene smetnje kod pamćenja ili atipične poput kelptomanije koje unutar nekoliko nedelja prođu bez ljekova.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.