Naučnici dokazali: Trčanje smanjuje tumor?
Ilustracija

Istraživanja

Naučnici dokazali: Trčanje smanjuje tumor?

Danski naučnici su potvrdili da trčanje smanjuje tumor, tj. tako je bar pokazalo istraživanje urađeno na miševima.

Adrenalinski skok, koji prati tjelesnu aktivnost, pomagao je da se usmjere imune ćelije koje ubijaju tumore prema tumorima koji su bili usađeni u pluća, jetru ili kožu miševa, zaključili su istraživači.

"Poznato je da se infiltriranjem prirodnih smrtonosnih imunih ćelija (NK ćelija) može kontrolisati i regulisati veličina tumora, ali niko nije proučavao kako vježbanje utiče na taj sistem", saopštila je voditeljka istraživanja Pernile Hojman sa univerziteta u Kopenhagenu.

"U okviru istraživanja u miševe smo ubacili adrenalin kako bismo imitirali povećanje koje imamo tokom vježbanja. Tada smo vidjeli da se NK ćelije mobilizuju u krvotoku i ukoliko postoji tumor one će ga pronaći".

Kako bi potvrdili rezultat naučnici su kod nekih miševa uklonili NK čelije i nakon toga im davali adrenalin. Do smanjivanja tumora u tim slučajevima nije došlo.

Hojman kaže kako ti podaci pokazuju da bi intenzivnije vježbanje moglo koristiti oboljelim od tumora kako bi se podstakle NK ćelije na djelovanje, ali da su prije toga potrebna ispitivanja na ljudima kao i proučavanje uticaja intenzivnijeg vježbanja na metastaze ili dužinu života oboljelih od tumora.

Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.