Kocka čokolade liječi kašalj bolje od sirupa
Ilustracija

Kad osjetite grebuckanje u grlu

Kocka čokolade liječi kašalj bolje od sirupa

Sljedeći put kad osjetite grebuckanje u grlu i nagon za kašljem - rastopite u ustima kockicu tamne čokolade.

Alin Moris, šefica Odjeljenja kardiovaskularnih i respiratornih studija na britanskom Univerzitetu u Hulu došla je do zaključka da je čokolada zapravo puno bolji izbor kod grlobolje i suvog kašlja od nekih ljekova koji se mogu kupiti bez recepta.

Nedavna studija pokazala je da su se pacijenti koji su uzimali ljekove sa ekstraktom kakaa puno brže oporavili od onih koji su pili konvencionalne sirupe protiv kašlja. Oni koji su se liječili ekstraktom kakaa ozdravili su za samo dva dana. U drugom istraživanju britanski naučnici otkrili su da kakao sadrži alkaloid teobromin koji ima bolji učinak protiv kašlja od kodeina - analgetika koji se uveliko koristi u proizvosima protiv kašlja.

Čokolada ima ljepljiviju teksturu od običnih sirupa protiv kašlja pa stvara bolji zaštitni sloj na grlu i zaustavlja nervne završetke koji aktiviraju kašalj. Znači, malo crne čokolade uvijek imajte uz sebe i ako osjetite da vas hvata napad kašlja, pojedite kockicu, piše Bright Side, prenosi CDM.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.