Tojota povlači 2,9 miliona SUV vozila
Ilustracija

Zbog sigurnosnih pojaseva

Tojota povlači 2,9 miliona SUV vozila

Toyota je u četvrtak objavila povlačenje 2,9 miliona SUV vozila, među kojima i više od 1,1 milion prodatih u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog mogućnosti da sigurnosni pojasevi ne služe svrsi prilikom sudara, javlja Anadolija.

Japanski proizvođač atumobila saopštio je da povlačenje obuhvata modele RAV4 proizvedene od 2005. do 2014. godine, električna RAV4 vozila od 2012. do 2014, koja su prodana u Sjevernoj Americi i Vanguard od 2005. do 2016. koji su prodavani u Japanu.

Toyota ističe da je moguće da pojasevi na oba sjedišta drugog reda uz prozore mogu doći u kontakt sa metalnim uloškom okvira sjedišta kod teškog frontalnog sudara. Ukoliko bi se to dogodilo pojas bi se prekinuo, a onda ne bi mogao zadržati putnika.

Kompanija u svom obavještenju dodaje da će dodati plastični poklopac na metalni okvir i da će to uraditi besplatno za sve klijente.

Osim 1,1 milion vozila u SAD- u povlačenjem je obuhvaćeno 625.000 vozila u Evropi, 434.000 u Kini, 177.000 u Japanu... 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.