Revolucionarno otkriće u liječenju karcinoma, uspjeh u 90 odsto slučajeva (FOTO)
Foto: Thinkstock

Uspjeh naučnika

Revolucionarno otkriće u liječenju karcinoma, uspjeh u 90 odsto slučajeva (FOTO)

Testovi potencijalno revolucionarne terapije protiv raka pokazali su “izvanredne” rezultate kod pacijenata, otkrili su naučnici.

Istraživanje je otkrilo kako su simptomi na više od 90 odsto pacijenata s teškim oblikom leukemije potpuno nestali.

Četiri od pet pacijenata s nekom drugom vrstom raka krvi pozitivno je reagovalo na liječenje, a više od polovine više nije imalo nikakve simptome. Naučnik Stenli Ridel iz istraživačkog centra Fred Hučinson u Sijetlu rekao je da su testiranja bila provedena na pacijentima kojima je preostalo od dva do pet mjeseci života.

Rezultati bez presedana

“Ovo je izvanredna vijest”, kazao je Ridel i dodao kako su ovi rezultati na ovakvim pacijentima “bez presedana u medicini”. Tehnika liječenja uključuje uklanjanje imunoloških ćelija (T-stanice) kojima se doda “receptor” molekula usmjerenih na rak. Infuzijom se imunološke ćelije vraćaju u tijelo pacijenta. Kada se te molekule povežu s imunološkim ćelijama one smanjuju mogućnost raka da se zaštiti od prirodnog imunološkog sistema.    

kancer

Ridel je kazao kako još uvijek ima puno posla te da se još ne zna koliko će dugo pacijenti ostati u remisiji. Nada se da će terapiju isprobati i na pacijentima koji boluju od raka sa solidnim tumorima.

Ridel je istraživanje proveo na oko 35 pacijenata s akutnom limfoblastičnom leukemijom (ALL). U postepenu remisiju ušlo je 94 posto pacijenata. To što se nalaze u remisiji ne znači da su izliječeni, jer se simptomi mogu vratiti, javlja Sky News.

Visok postotak pozitivnih reakcija pacijenata

U druga dva istraživanja koja su uključivala oko 40 pacijenata oboljelih od ne-Hočkinovog limfoma hronične limfocitne leukemije više od 80 posto pacijenata reagovalo je na tretman, dok je oko polovine pacijenata ostalo u potpunoj remisiji do 18 mjeseci, piše Independent.

Specijalisti za rak  ukazali su je potreban oprez kod ranih ispitivanja terapije T-stanicama. Kažu da ona nije djelovala kod svih pacijenata te da su kod nekih izazvane toksične popratne reakcije te da su umrli.



 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.