Prijeti nam mini ledeno doba
Foto: NASA

Naučnici zabrinuti

Prijeti nam mini ledeno doba

Na Zemljinoj zvijezdi trenutno nema pjega ni oluja. Ovako nije bilo od 1906. Predviđanja naučnika o ponašanju naše zvijezde dosad su se pokazala preciznim, a kako oni kažu, prijeti nam malo ledeno doba.

Astronomi kažu kako ovakva Sunčeva neaktivnost nije neubičajena. Sunčev ciklus mijenja se svakih 11 godina, a mi smo trenutno u 24. ciklusu, koji je počeo 2008. Međutim, naučnici upozoravaju da Zemlji, ako se nastavi ovakav trend, prijeti mini ledeno doba. 

Trenuno imamo najmanje sunčevih pjega od 14. ciklusa, koji je svoj minimum dosegao u februaru 1906. godine. Budući da nema Sunčevih pjega, tako nema ni solarnih baklji. 

- Kako se odmičemo od solarnog maksimuma 24. ciklusa i približavamo solarnom minimumu na početku sljedećeg, 25. ciklusa, broj dana bez pjega trebalo bi da se poveća – kažu naučnici. 

Dodaju kako se trenutni nivo aktivnosti 24. ciklusa čini sličnom 5. solarnom ciklusu, koji je počeo u maju 1798, a završio u decembru 1810. Prethodni sunčev ciklus, 23, od 2000. do 2002. godine imao je mnogo velikih solarnih oluja. Tokom maksimuma velike sunčeve pjege i intenzivne solarne baklje pojavljivale su se svaki dan. Aurora borealis vidjela se čak i na Floridi. Tokom solarnog minimuma, situacija je sasvim drugačija. Gotovo da i nema solarnih baklji, dok bez pjega koje bi razbile monotomiju Sunca, prođe i do nekoliko nedjelja. 

To je ono što nas sad očekuje. Najduži period kad je Sunce bilo najmanje aktivno desilo se u takozvanom Maunderovom minimumu, od 1645. do 1715. godine. Tokom tog perioda Sunčeve pjege bile su jako rijetke i smatralo se kako je sunčev ciklus prestao da postoji. 

Taj period se poklopilo s mini ledenim dobom koje je zahvatilo Zemljinu sjevernu poluloptu. Mnogi naučnici su uvjereni kako su upravo mala solarna aktivnost, povećana vulkanska aktivnost i moguće promijene u okeanskim strujama krivi za zahlađenje u 17. vijeku. 

Prošlogodišnja studija tvrdi kako su u mogućnosti predvidjeti Sunčevu aktivnost i kako će se ciklusi manje aktivnosti spojiti između 2020. i 2030. godine. To znači da će nas zahvatiti novi Maunderov minimum. Predviđanja naučnika o ponašanju naše zvijezde dosad su se pokazala preciznima. Sad pokazuju da će Sunčeva aktivnost pasti za 60 odsto, i to na uslove kakvi su posljednji put viđeni tokom malog ledenog doba.

24sata.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.