Obratite pažnju: Ovo su dva moguća simptoma raka jajnika
Foto: Guliver/Thinkstock

Zdravlje žene

Obratite pažnju: Ovo su dva moguća simptoma raka jajnika

Ova dva stanja su među najranijim simptomima ove teške bolesti, a lako ih je pripisati drugom oboljenju i brojnim uzrocima. Ipak, ne plašite bez potrebe prije pregleda. Naravno da ne mora da znači da ste oboljeli. Ipak, opreza nikad dosta.

Rak jajnika već decenijama važi za tihog ubicu broj 1 kada je riječ o ženama. Ovaj naziv i ne čudi, budući da su njegovi simptomi oni koji upućuju i na bezazlena, a vrlo česta stanja. 

Jedina razlika jeste u tome što, kada je rak jajnika u pitanju, ovi simptomi nikako ne prolaze. I pored toga, žene su sklone ignorisanju istih, nesvjesne da odlazak kod ljekara zbog ovih "sitnica" može da im spase život. 

Ova dva stanja su među najranijim simptomima ove teške bolesti, a lako ih je pripisati drugom oboljenju i brojnim uzrocima. Brinite o sebi, i ako primijetite da simptomi i pored liječenja ili uklanjanja uzroka ne nestaju nakon najviše dvije nedjelje,obavezno posjetite ljekara i iznesite sumnju na rak jajnika! 

Nadutost 

Vjerovatno vam je već poznato kako izgleda nadutost tokom PMS-a, kada se prejedete ili pojedete hranu koja vam ne prija. Ali, morate da znate da je upravo nadutost jedan od najranijih simptoma raka jajnika. Nivo nadutosti se razlikuje - može biti mala i gotovo neprimjetna, dok neke žene ne mogu ni pantalone da zakopčaju. Jedno je sigurno - nadutost je vjerni, svakodnevni pratilac ovog teškog oboljenja i tu ljekari ne mogu da vam pomognu. 

Ukoliko vam nadutost ne prolazi više od dvije nedjelje i ne pomažu vam medikamenti poput diuretika ili regulatora gasova, obavezno posjetite ljekara. 

Pazite: Vrlo lako možete da dobijete pogrešnu dijagnozu, jer se nadutost najčešće vezuje za ishranu, gasove, zatvor i druge gastrointestinalne probleme, pišeCancer.about.com. 

Učestalo mokrenje 

Ukoliko imate osjećaj da mokrite češće nego obično, a da pritom niste povećali unos tečnosti, možda je posjeta ljekaru neophodna. Ovo je takođe jedan od ranih simptoma raka jajnika, pa je neophodno pregledati urinarni trakt i genitalije. Tu je i snažna potreba za mokrenjem, a zapravo je bešika prazna. 

Pazite: Za ovakav simptom najčešće se diganostikuje infekcija urinarnog trakta. To i jeste najčešći simptom baš ove infekcije, pa ćete prvo vjerovatno dobiti antibiotik od ljekara. Odradite terapiju, a ako vam se simptomi i dalje pojavljuju, posjetite i ginekologa. 

Stil.kurir.rs

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.