Otkriveni Ajnštajnovi gravitacioni talasi
Ilustracija

Zapanjujuće otkriće

Otkriveni Ajnštajnovi gravitacioni talasi

Naučnici su danas u Vašingtonu objavili zapanjujuće otkriće - da su otkriveni gravitacioni talasi, što je još jedan korak ka razumijevanju gravitacije i svemira.

Naučnici su posmatrali "uvrtanje" prostora i vremena usled sudara dvije crne rupe, udaljene više od milijardu svjetlosnih godina od Zemlje.

Međunarodni tim naučnika tvrdi da ovo prvo detektovanje gravitacionih talasa otvara novu eru astronomije, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

"Detektovali smo gravitacione talase", izjavio je na konferenciji za novinare u Vašingtonu Dejvid Rajc, direktor projekta koji je sproveo "Ligo Collaboration" (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Riječ je o eksperimentu vrijednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine, uz pomoć lasera, traga za fenomenom gravitacionih talasa.

Postojanje gravitacionih talasa bilo je jedno od ključnih predviđanja u Opštoj teoriji relativiteta Alberta Ajnštajna, objavljenoj 1916. godine

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.