Ovaj trik bi mogao da izliječi MIGRENU
Ilustracija

Revolucionarno otkriće

Ovaj trik bi mogao da izliječi MIGRENU

Novi način za borbu protiv migrene mogao bi da bude super - dovoljno je da nekako upumpate samo malo vazduha u uvo. Iza tog otkrića stoje nova klinička otkrića u SAD nakon što su ljekari iz brojnih anegdota čuli da bi to moglo da bude efikasno.

Teorija kaže da vazduh stimuliše nerve u licu koji se granaju ka bubnoj opni. Ovo prekida signale bola koji krvnim sudovima dolaze do oblasti mozga koja procesuira bol.

Migrene izazivaju ozbiljne glavobolje koje su često praćene mučninom, povraćanjem i umorom.

Napade mogu da aktiviraju određeni mirisi, jako svjetlo i hormonske promjene. Međutim, pravi uzrok je i dalje nepoznat.

Po jednoj teoriji izazivaju ih prošireni krvni sudovi u moždanom proširenju, a uobičajeno se liječi lekom poznatijim kao triptan, koji krve sudove čini užim.

Po drugoj teoriji migrena je rezultat aktiviranja trogranog živca, jednog od glavnih facijalnih nerava koji šalje signale za bol u mozak.

Ovo oslobađa hemikalije koje iritiraju i šire krvne sudove na površini mozga.

Ovi natekli krvni sudovi šalju signale u moždano stablo, oblast koja procesuira informacije o bolu. Danas postoje brojne terapije koje su osmišljene da stimulišu trograni živac i zaustave bolne signale koji idu ka mozgu, redukujući simptome.

Obrazloženje nove tehnike, poznatije kao modulirano vazdušno uduvavanje u ušni kanal, je da bubna opna dozvoljava lakši prostup trogranom nervu.

Ona podrazumijeva nježno duvanje vazduha u bubnu opnu korišćenjem uređaja koji se zove pneumatski otoskop. Ovo je slično uređaju koji se rutinski koristi za pregled ušiju kako bi se provjerila količina tečnosti iza bubne opne.

Ovaj instrument ima malu kupastu mlaznicu koja ide u uvo, a zatim duva vazduh uz bubnu opnu što izaziva njeno pomjeranje.

I dok ova verzija raspršuje samo malu količinu vazduha, novi tretman predviđa konstantan tok vazduha u trajanju i do 20 minuta.

U novom ispitivanju, naučnici sa Instituta Kerik u Arizoni koristiće ovaj uređaj na 25 pacijenata koji pate od migrene. Oni će biti podvrgnuti sesijama u trajanju od 20 minuta kad započne napad migrene.

Pacijenti će ocjenjivati ozbiljnost simptoma prije i poslije tretmana. 

24sata.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.